Lukáš Bauer s trofejí pro vítěze Tour de Ski

Lukáš Bauer s trofejí pro vítěze Tour de Ski | foto: AP

Jak udržet formu do olympiády? To se nedá naplánovat, tvrdí Bauer

  • 10
V cíli Tour de Ski zamával vítězně vlajkou, převzal pohár (a prémii bezmála tři miliony korun) a pádil domů za rodinou na Boží Dar. Dorazil jsem před půl čtvrtou ráno, prozradil běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Tam stráví tři dny, pak se zase vydá do další bitvy v estonském Otepää. "Kdy jsem vstával," smál se. Jako vítěz by zasloužil určitě delší odpočinek, jenže... "Představy, že bych spal do deseti, vzaly za své, když se vzbudily děti. V půl osmé mě vytáhly."

A pak to přišlo...

Pípání telefonu nebralo konce, byl zahlcený gratulacemi. Od manažera přišla sladká odměna - maxičokoláda. "A když jsem u domu odhazoval sníh, přiběhla sousedka, strašně mi blahopřála a byla moc ráda, že jsem takhle ve světě zviditelnil Božák," popsal Bauer na svém webu.

Myslíte si, že je dvojnásobný král Tour unavený? Ne, žádný problém. Jediné, co je třeba vyřešit: Jak udržet formu a zdraví až do Vancouveru. Do olympijských startů pořád zbývá víc než měsíc.

"To se nedá nikdy přesně naplánovat. Musím zůstat zdravotně v pořádku a mít vyčištěnou hlavu, být v pohodě a vědět, že jsem udělal všechno," uvědomil si stříbrný závodník z Turína. "Nesmím se nikoho bát, předvést tam, co umím, a pak to nemůže být špatný."

Po víkendovém závodě Světového poháru v Estonsku se Bauer vydá na vysokohorský přípravný kemp v Kanadě. A s otevřením brány olympijské vesnice se přesune tam.

"Ale rozhodně bych nechtěl, aby hry začaly už zítra, nemám proč," kroutil hlavou. "Jsem sice ve výborné pohodě a formě, ale rád ještě něco natrénuji a nemám proč olympiádu ani o jeden den přibližovat.

jak udržet bauerovu formu a zdraví?

Chceme jet do Otepää, protože Lukáš touží po vítězném hattricku. Jasně, může tam i prohrát, ale to není na škodu, pak už závodit nebude. Z aklimatizace v Kanadě strach nemám, jeho tělo si s tím poradí, nikdy takový problém neměl. Příprava bude obdobná jako před Salt Lake City a Turínem, okopírujeme to, co funguje. Pomůže mu i pár dní doma, to ho vykolejí z ponorky.
Miroslav Petrásek, trenér

Lukášovo zdraví nejvíce ohrožují infekty, tedy záněty horních cest dýchacích. Stav jeho astmatu je všeobecně známý a každý takový zánět, který běžně člověk ani nezaznamená, jeho stav zhoršuje. My se teď budeme snažit maximálně ho izolovat od lidí, i když víme, že je to složité. Musíme dobře léčit jeho astma, začali jsme spolupracovat s doktorem Koblížkem z plicního oddělení nemocnice v Hradci Králové, budeme používat léky na obranyschopnost organismu a taky vitaminy. Je to zdánlivě jednoduchý recept, ale jeho realizace bude o dost složitější. Lukášova zdraví se Tour de Ski nedotkla, měl jsem ho celou dobu pod kontrolou a kontrolou prošel i v neděli večer po dojezdu. Jeho stav byl dobrý, možná ještě lepší než na začátku.
Martin Koldovský, lékař


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž