Lídrem českého sjezdařského týmu mužů je ten nejzkušenější - Ondřej Bank.

Lídrem českého sjezdařského týmu mužů je ten nejzkušenější - Ondřej Bank. | foto: ČTK

Jak Bank na ledovci porazil Millera, svého tréninkového partnera

  • 1
Mladý Ondřej Bank kdysi sedával doma u televize a očima "opisoval" techniku Bode Millera. Koho by tehdy napadlo, že jednou budou spolu trénovat.

Ale stalo se. Ještě předtím na půldruhé hodiny uvázli na mezistanici ve švýcarském Saas Fee!

Společný trénink jim nyní dohodli Tomáš Bank, bratr a kouč Ondřeje, a šéftrenér amerického týmu Sasha Rearick.

"S Američany spolupracujeme rádi, jsou nejférovější a nejvstřícnější," povídá Tomáš Bank. "Navíc Ondru, nevím proč, docela žerou."

V pět ráno tudíž vyjeli trenéři lanovkou na ledovec, aby tu za tmy začali vytyčovat obří slalom.

V šest ráno se nahoru nechali vyvézt i Bank s Millerem. Jenže ouha. "Běžně se tam lyžuje až od osmi. A oni s námi zapomněli vyvézt ty vlekaře, kteří nám měli pustit lanovku u naší sjezdovky. Jen nějaký týpek se nás zeptal: A vy jste tady proč?" líčil Bank.

Bizarní scéna. Hodinu a půl tam dva elitní závodníci Světového poháru seděli v pustině v 3 500 metrech, čekali a klábosili. Třeba o golfu. Vždyť Miller pravidelně vyhrává turnaj Ski and golf.

Až po osmé mohli lyžovat. V první jízdě byl Bank na mezičase o půl vteřiny rychlejší, pak vypadl. Ve druhé Millera o půl vteřiny porazil. Ke třetí už olympijský vítěz na rozdíl od Banka nenastoupil.

"Přitom si nechal vyvézt nahoru pět párů lyží, že je bude testovat. A pak jel jen dvě jízdy," podotkl Tomáš Bank.

Ondřej se usmíval: "On už je Bode takový. V některých věcech hrozný špekulant a puntičkář. Vždycky má s lyžemi velké plány, co všechno vyzkouší, ale najednou se sebere a zmizí." Servismani z amerického bohéma občas šílí.

Na jiné působí Miller nafoukaným dojmem. Projde kolem Tomáše Banka, ani nepozdraví. "Ale to je proto, že občas chodí s klapkami na očích. Jakmile mě zaregistruje, začne se normálně bavit."

Dávno už má Ondřej Bank techniku odlišnou. "Ale něco si od Bodeho mohu brát i tak: jeho přístup k závodu. Je jiný než Rakušáci. Ti při závodě vzorně plní, co mají technicky dělat. Zato Bode odstartuje s jedinou myšlenkou: dostat se co nejrychleji jakýmkoliv způsobem dolů. A má to vychytané. Ví, co má v kterou chvíli udělat."

Za dopolední pronájem sjezdovky zaplatili kromě skipasů v přepočtu 5 500 korun. "Stálo to za to," ujišťuje Bank. I když přítelkyně Tereza, bývalá lyžařka, mu prý po Millerovi pokukovala. "Tak jsem ho musel porazit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž