Česká snowboardcrossařka Eva Samková

Česká snowboardcrossařka Eva Samková | foto: Profimedia.cz

Snowboardcrossařka Samková mířila za dalším úspěchem, jenže přišel pád

  • 0
Česká snowboardcrossařka Eva Samková přišla o další výrazný úspěch ve Světovém poháru. Během semifinálové jízdy v Soči upadla z vedoucí pozice a nakonec obsadila sedmou příčku. Poprvé v kariéře vyhrála Italka Michela Moioliová.

Devatenáctiletá Samková v Soči vyhrála kvalifikaci, suverénně i čtvrtfinále, které provázelo sněžení a mlha, a také do semifinále výborně odstartovala. Jenže v závěru se jí zařízl v zatáčce snowboard a po lehkém pádu ztratila šanci na účast ve velkém finále. V průběžném pořadí SP klesla z druhého místa na třetí.

"Všichni mi říkají, jestli mě to neštve, když jsem byla nejlepší, ale já nejsem naštvaná," řekla Samková. Předváděla prý výborné výkony. "Celá trať mi seděla, možná jsem to v té zatáčce trochu přehnala, mohla jsem to pohlídat, ale je to poučení. Nevidím v tom nějakou velkou prohru," ujistila.

Potěšila ji hlavně skutečnost, že byť se loni zotavovala z operace kolena, dokázala se vrátit do světové špičky. "Je příjemné vědět, že jsem nejlepší," připomněla i jasně vyhranou kvalifikaci. "Nechala jsem si to za rok," ujistila s úsměvem v narážce na olympijské hry.

Letos ji čeká ještě několik závodů Světového poháru a poslední juniorské mistrovství světa, které už dvakrát vyhrála. "A taky mám mistrovství České republiky, které jsem ještě nevyhrála," upozornila s úsměvem. "Ale ty jízdy mi fungují, šlape to, jen to ustálit, makat a bude to dobré," dodala.

Z mužské kvalifikace postoupili dva čeští reprezentanti. Michal Novotný vypadl ve čtvrtfinále, David Bakeš hned v úvodním osmifinále. Vítězem v Soči se stal rovněž poprvé v kariéře Rakušan Michael Hämmerle.

Světový pohár snowboardistů v Soči - výsledky

Snowboardcross

Muži: 1. Hämmerle (Rak.), 2. Deibold (USA), 3. Schairer (Rak.), ...23. Novotný, 45. Bakeš, v kvalifikaci 58. Novák (všichni ČR).
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů): 1. Pullin (Austr.) 2550, 2. Schairer 2300, 3. Robanske (Kan.) 1910, ...16. Novotný 630, 39. Novák 149,2, 62. Bakeš 32,2.

Ženy: 1. Moioliová (It.), 2. Moenneová Loccozová (Fr.), 3. Olafsenová (Nor.), ...7. Samková, Chourová (obě ČR) nedokončila kvalifikaci.
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů): 1. Maltaisová (Kan.) 3000, 2. Moenneová Loccozová 2260, 3. Samková 1860, ...32. Chourová 85.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž