2006. Kateřina Neumannová slavila v Turíně vítězství v běhu na 30 km volně. V cíli se radovala spolu s dcerou Lucií. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Potvrdí se doping Šmigunové? Neumannová by měla další olympijské zlato

  • 163
Bude Kateřina Neumannová dvojnásobnou olympijskou vítězkou z Turína? Česká běžkyně na lyžích získala na zimních hrách v roce 2006 zlato v závodě na 30 kilometrů a ve skiatlonu skončila druhá. Mezinárodní sportovní arbitráž CAS v Lausanne však nyní začne řešit dopingovou kauzu její tehdejší přemožitelky Kristiny Šmigunové z Estonska.

Zpětné testování již před časem prokázalo, že Šmigunová-Vähiová měla v Turíně při svých triumfech oba vzorky pozitivní. Situaci ale komplikuje fakt, že právníci estonské běžkyně zpochybňují výsledky testů i použité metody. Mezinárodní olympijský výbor se i kvůli tomu odmítá ke kauze vyjadřovat.

Kristina Šmigunová-Vähiová

Nyní devětatřicetiletá Šmigunová-Vähiová, která před šesti lety ukončila kariéru, vedle vítězství ve skiatlonu ovládla v Turíně i závod na 10 km klasicky. V něm byla druhá Norka Marit Björgenová, Neumannová doběhla pátá. O tom, že si Estonka k triumfům pomohla nepovolenými prostředky, se spekulovalo již několik let.

Neumannová, jež se kýženého olympijského zlata dočkala po čtyřech stříbrech a jednom bronzu ve svém posledním startu pod pěti kruhy na volné třicítce v Turíně, je v dodatečném přebírání medailí zběhlá. Kvůli později zjištěnému dopingu Rusek se dvakrát posunula v pořadí na OH v Salt Lake City 2002, kde nakonec byla dvakrát druhá, byť původně měla „jen“ jeden bronz.

Spekuluje se, že pozitivní nález měl v Turíně i další Estonec Andrus Veerpalu. V tom případě by zlato z klasické patnáctky připadlo stříbrnému Lukáši Bauerovi.

Křišťálová Lupa 2016
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž