Do závodu v Kuopiu postoupili čtyři Češi

  • 5
Kuopio - Stoprocentní úspěch slavili čeští skokani na lyžích v kvalifikaci na úterní závod Světového poháru ve finském Kuopiu. Vedle lídra seriálu Jakuba Jandy, jenž měl účast jistou předem, postoupili na velkém můstku i Jan Matura, Borek Sedlák a Ondřej Vaculík.

Janda má v úterý velkou šanci zvýšit svůj náskok v čele hodnocení Světového  poháru, neboť jeho nejbližší pronásledovatel Janne Ahonen tentokrát v  domácím prostředí nestartuje.

Před finským rivalem vede český skokan o 112  bodů.

Sedmadvacetiletý Janda se po nepovedeném vystoupení na olympijských hrách  znovu dostal v nedělním závodě v Lahti na stupně vítězů a dobrou formu  potvrdil i dnes. Díky výkonu 127 metrů obsadil šestou příčku.

Kvalifikaci  vyhrál olympijský vítěz z velkého můstku v Pragelatu Thomas Morgenstern,  jenž skočil o 1,5 metru více než Janda.

Matura v kvalifikaci, v níž závodníci skákali z tří různých nájezdových  oken, obsadil 34. místo za 119 metrů. Sedlák byl za výkon 114,4 m  jednačtyřicátý, Vaculík díky 112,5 m o šest míst za ním.

Závodu se netypicky zúčastní 53 skokanů, neboť dva závodníci dnes dosáhli  stejného výkonu a jury umožnila kvalifikaci i Němcům Martinu Schmittovi a  Michaelu Neumayerovi, kteří upadli, ale délkou by jejich výkon na účast v  soutěži stačil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž