DOLE. O svých depresích už se nechci bavit, vzkázala Lindsey Vonnová.

DOLE. O svých depresích už se nechci bavit, vzkázala Lindsey Vonnová. | foto: Reuters

Jsou deprese lyžařské hvězdy Vonnové opravdové? Ne, tvrdí její otec

  • 8
Lindsey Vonnová si vymýšlí, když vykládá, jak trpěla depresemi. Naznačil to v rozhovoru pro německý časopis Spiegel její otec Alan Kildow. "Nejsou na ní patrné známky depresí," říká otec lyžařky. Celou historii její psychické nemoci, kterou odtajnila v prosinci pro časopis People, považuje za fikci.

Proč by si ji vymýšlela? Aby byla pro média a sponzory zajímavější? Alan Kildow soudí, že proto, aby měla při rozvodovém vyrovnání s manželem v rukách "lepší karty".

Reportérům časopisu People americká sjezdařka líčila, jak s depresemi bojuje od roku 2002. Nejhorší krizi údajně prožila v roce 2008. "Připadala jsem si jako zombie, už jsem ani nevylézala z postele, už jsem ani nedokázala brečet."

Když se deprese objevily poprvé, napadlo ji prý jediné možné řešení: rozchod s otcem-trenérem. Ten se tehdy stavěl proti její známosti s koučem Thomasem Vonnem, kterého si později vzala.

"Ona byla tehdy sedmnáctiletá teenagerka a on o devět let starší. Byla pro něj příliš mladá," tvrdí Kildow. Právě kvůli vztahu s Vonnem došlo před šesti lety k rozchodu dcery a otce. Pět let spolu nemluvili, teprve v posledním roce k sobě nacházejí opět cestu - poté, co Vonnová oznámila, že se rozvádí.

"Lidé mi podsouvali, že jsem kdysi byl trenérské monstrum, které Lindsey mlátilo hůlkami. To je nesmysl," hájí se otec.

Lyžařka odmítá, že její deprese způsobil vrcholový sport. "Naopak. Sport mě zachraňoval. Dokázala jsem probrečet celé noci, ale ráno jsem stála na svahu a cítila se zase dobře."

I kdyby deprese, s nimiž měla bojovat i letos, byly opravdové, podle otce jí u soudu nepomohou. "Rozvodový soudce jí patrně řekne, že depresemi trpí osmdesát procent žen. Mě zajímá pouze to, zda je to u ní jen dočasný, nebo trvalý stav."

Jemu to možná poví. Do médií však v rozhovoru pro SportBild vzkázala: "Už se nechci na toto téma bavit." Vítězný obří slalom v Mariboru prý navrátil do jejího života radost.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž