České lyžování bude bohatší o miliony

  • 4
Praha - Dlouho nevídaná sešlost zástupců téměř všech úseků Svazu lyžařů ČR oznámila v úterý revoluční změnu ve financování své činnosti. Svaz představil svého nového generálního partnera, společnost Czech Ski Partner. Jejím úkolem bude napumpovat minimálně v tomto olympijském cyklu do lyžování co nejvíce peněz.

Uzavřená smlouva má minimální platnost po jeden olympijský cyklus a měla by zaručit pro lyžařské úseky příjem v řádech stovek milionů korun. "Přesnou sumu nesdělíme, ale bude se jednat o více jak sto milionů," odmítal sdělit jakoukoli konkrétní částku generální sekretář Svazu lyžařů Norbert Pelc.

Cílem smlouvy je zajistit bezproblémové fungování všech úseků svazu, aby byly schopny nabízet adekvátní podmínky pro přípravu. "Náš smluvní úkol je zajistit finanční tok pro svaz," objasňuje zástupce společnosti Czech Ski Partner Petr Hošek. "Ale nebudou to peníze jenom pro reprezentaci, ale i pro mládežnickou základnu, vybavení sportovišť a podobně."

Společnost vznikla výhradně pro obchodování marketingových práv Svazu lyžařů a nemá ambice vstupovat do jiných sportů. "Smlouva je pro svaz velmi výhodná," hodnotil předseda Svazu lyžařů Lukáš Sobotka. "Díky ní již nebudeme mít problémy dostát svým závazkům, jak se párkrát v minulosti stalo."

Co je podstatou smlouvy? Czech Ski Partner bude obchodovat exkluzivní plochu 50 cm čtverečních na levém rameni nebo levé horní části oblečení, patřící svazu. "Již podepsané stávající reprezentační smlouvy však tato smlouva neovlivní," uklidňuje všechny Pelc.

Od léta však bude tato plocha bez výjimek patřit svazu a jeho partnerovi. Zbytek marketingové plochy, tj. dalších 300 cm čtverečních na oblečení a hlavě, bude patřit individuálním partnerům úseků a sportovců.

Sto milionů korun je velká částka, o kterou se bude dělit osm lyžařských úseků. Ani na otázku, jak se bude suma dělit, nechtěli být lyžařští bossové příliš konkrétní. "Klíč k přerozdělování je jasně daný," tvrdil člen výkonného výboru a zástupce úseku běhu na lyžích Čestmír Skrbek.

"Jedna část peněz bude rozdělena paušálem mezi jednotlivé úseky," přibližuje Skrbek. "To znamená, že zde bude uplatněn princip solidarity a všechny úseky dostanou stejnou částku," dodal.

Běh na lyžích nebo travní lyžování, všichni dostanou stejně! "Ale ještě je tu druhá část, tak zvaná motivační složka," upozorňuje Skrbek. "Ta bude určena především pro úspěšné úseky. Zde budou zohledněna další kritéria, například výsledky na olympiádě."

Jak vysoká bude motivační složka, co bude považováno za úspěch anebo za neúspěch? "Toto bude ještě předmětem jednání výkonného výboru, nelze cokoliv předjímat, ale určitě se dohodneme," uzavírá Skrbek. Jedinou jistotou tak je, že první peníze na konta úseků dorazí v lednu příštího roku.

Přítomní zástupci úseků svazu zatím o případných investicích nechtějí spekulovat. Většinou vyjadřovali názor, že medvěd ještě není naporcovaný, takže je na jakékoliv plány brzy. "Budeme se muset s těmito penězi teprve naučit zacházet," znělo unisimo.

"První prostředky zřejmě vesměs půjdou na reprezentaci," připouští Lukáš Sobotka. Sám to v úseku alpského lyžování tak plánuje. "Až další roky se ten poměr bude zcela určitě měnit ve prospěch výkonnostního sportu."

Jakub Janda před závodem v Bischofshofenu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž