Češi se utkají o domácí titul v Německu

  • 3
Liberec - Čeští skokani na lyžích v čele s Jakubem Jandou se neutkají o domácí tituly v Liberci ani Harrachově, ale v německém Klingenthalu. Proč si vybrali pro české mistrovství německý můstek? "Například nás to nebude nic stát, protože Němci musí můstek stejně připravit na Světový pohár kategorie B v severské kombinaci, který hostí o týden později," vysvětlil šéf svazového úseku skoků Leoš Škoda.

V Liberci, kde se šampionát pravidelně koná, se letos skákat nemůže. K můstku momentálně nevede řádná přístupová cesta, tu totiž přeťala sjezdovka.

"Příští rok by měl být hotový tunel pod takzvanou televizní cestou a skokanský areál bude opět zpřístupněn," vysvětlil Vít Pražák, ředitel Sportovního areálu Ještěd.

Stavbaři navíc z nařízení Stavebního úřadu odtěžují dojezd můstku. "Nějaká jednání o pořádání šampionátu u nás probíhala, ale skokani měli už závody rozjednané v Německu," říká Michael Georgiev, šéftrenér lyžování Dukly Liberec.

Připouští sice, že pořádat český šampionát v Německu je trochu zvláštní, ale vidí i přednosti. "V Liberci by lidi na šampionát pravděpodobně nepřišli. Vždyť v Harrachově byl v této sezoně Světový pohár, kde startoval Janda v životní formě, a přišlo tam jen 3000 českých fanoušků."

Šampionát skokanů

Uskuteční se v německém Klingenthalu, těsně za hranicemi.

Program:
Sobota 25. února:
18.00, 1. kolo závodu jednotlivců.

Neděle 26. února:

10.00, 1. kolo závodu tříčlenných družstev.

Mistrovství České republiky skokanů bude prvním závodem v supermoderní Vogtland Areně. Kromě českých skokanů v čele s Jandou by se mohli představit i reprezentanti Německa.

Hlavní závod šampionátu ve Vogtland Areně začíná za umělého osvětlení v 18 hodin. Bude to první větší zatěžkávací zkouška můstku HS-140, který Němci dostavěli vloni v prosinci. Jeho zvláštností je obří kapsle na nájezdové věži, v níž závodníci čekají na svůj skok. Rekord je zatím 137 metrů.

"Můstek je moderní a možná na něm naši reprezentanti zůstanou i jeden nebo dva dny po závodech a z Klingenthalu rovnou vyrazí na severské turné," řekl Škoda.

V Německu se předvede celá česká špička včetně vedoucího závodníka Světového poháru Jakuba Jandy. "Pro něj to bude hlavně trénink před závěrečnou částí seriálu," míní trenér Georgiev.

O české fanoušky by skokani přijít nemuseli. Klingenthal leží těsně za německou hranicí, 38 kilometrů od Karlových Varů. Příjezd je přes hraniční přechod v Kraslicích, v místě bude fungovat kyvadlová doprava.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž