Čech povede anglickou lyžařskou reprezentaci

Ostrava - Až na některé z příštích zimních olympiád uvidíte reprezentanta Velké Británie ve sjezdovém lyžování, bude to pravděpodobně jeden z žáků Dalibora Sosny. Tento 32letý Ostravan se totiž dostal jako trenér do alpského střediska Radstadt, ve kterém se připravují britské lyžařské naděje ve věku od 12 do 20 let.

"Konkrétně já se budu věnovat mladým lyžařům od dvanácti do patnácti let. I mezi nimi jsou reprezentanti," podotkl Dalibor Sosna, který do Rakouska za novou prací odcestuje zítra.

Britské lyžařské středisko v Alpách má ideální polohu poblíž známých ledovců. "Je to deset minut do Schladmingu, čtvrthodinu na Dachstein, půl hodinky od Kaprunu," líčil Sosna. "Svah je i kousek od chaty. Není to sice nic velkého, ale na postavení branek to stačí."

Britská reprezentace středisko v Radstadtu využívá už třetí sezonu. "Mohou si tam vylepšit sjezdové lyžování, aniž by pořád cestovali do Alp a zpátky. Není to špatný návod ani pro Čechy," podotkl Dalibor Sosna, který sám s lyžováním začínal ve dvou a půl letech.

A jak že se Čech stane lyžařským trenérem britské reprezentace? "Dal jsem svůj životopis na internetový server trhu práce v Evropské unii a sám jsem jich pár rozeslal na některá alpská střediska," líčil bývalý lyžař a absolvent pražské Fakulty tělesné výchovy a sportu.

"Právě to se líbilo šéfovi radstadtského střediska. Hledal trenéra, který umí nejen lyže, ale taky se vyzná ve fitness, fyziologii či psychologii. Pozval mě na rozhovor a domluvili jsme se," řekl Dalibor Sosna, který se na vysoké škole specializoval na lyžování a triatlon.

V Radstadtu se bude Sosna spolu s dalšími třemi trenéry starat až o pětadvacet závodníků. "Hlavním trenérem je Američan Kevin Eccles, který má obrovské zkušenosti s vedením mládeže," poznamenal Sosna. "Ecclesovi prošel rukama v minulosti například i Bode Miller. On bude určovat, co se bude dělat."

Dalibor Sosna bude se svými svěřenci jezdit i po mezinárodních FIS závodech. "Zúčastníme se třeba i tradičního Skiinterkritéria v Říčkách v Orlických horách. Ale naše úsilí bude směřovat k mistrovství Velké Británie, které bude na začátku dubna v Méribelu."

Angažmá v Radstadtu ovšem není pro Sosnu první zahraniční štací. "Sedm sezon jsem učil lyžování v americkém Aspenu," podotkl Ostravan. "Tam ale jezdily spíše hollywoodské hvězdy. Naši školu si oblíbili třeba v Americe velmi známý zpěvák Jimmy Buffett nebo herci Danny De Vito či Jack Nicholson. Ale na tom si nezakládám," řekl Dalibor Sosna.

Teď se bude naplno věnovat britským lyžařským nadějím. "Každý den dopoledne budeme tři hodiny lyžovat, odpoledne budou mít třikrát až čtyřikrát týdně posilovnu nebo bazén. Do večeře ještě musí stihnout školní výuku a večer si budou připravovat lyže," líčil program Sosna. "Už jsem uvažoval o tom, zda by tam šlo dostat i nějaké Čechy."

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž