Eva Nývltová při soutěži sprintu

Eva Nývltová při soutěži sprintu - Česká lyžařka Eva Nývltová při soutěži sprintu. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Běžkyně z Královéhradeckého kraje mají v sezoně držet český tým

  • 2
Jen několik dnů zbývá do startu letošního ročníku Světového poháru běžců na lyžích. Český ženský tým by v něm měl stát na výkonech Evy Nývltové a Ivany Janečkové, závodnic z Královéhradeckého kraje. Dnes naposledy obě trénují v Kiruně, daleko za severním polárním kruhem.

Pak se po dvou týdnech přesunou zhruba 100 kilometrů na jih do Gällivare, kde se bude v sobotu závodit. Poprvé v nové sezoně o body do světového poháru.

Od dvojice běžkyň z Královéhradeckého kraje se očekává, že budou v nové sezoně držet české ženské běžecké lyžování nad vodou.

Zvláště poté, co Kamila Rajdlová, třetí plánovaná opora českého družstva pro novou sezonu, nedávno kvůli těhotenství s běžeckým lyžováním skončila.

Ivana Janečková v cíli skiatlonu na MS v Liberci

Ivana Janečková v cíli skiatlonu na MS v Liberci

"Příliš se tím nezabývám, i když vím, že po loňsku se ode mě očekává víc," říká čtyřiadvacetiletá trutnovská Eva Nývltová.

"Nejsme takové hvězdy, aby na nás byla zaměřena velká pozornost, uvidíme, jaké budou výsledky," tvrdí o dva roky starší Janečková, která pochází z Rychnova nad Kněžnou, s lyžováním začínala ve Skuhrově nad Bělou a nyní běhá za SKP Jablonec nad Nisou.

První test toho, kam v nové sezoně tyto dvě lyžařky české ženské běžecké lyžování zařadí, přijde v sobotu. Ve Švédsku se poběží volná desítka, do které nastoupí také Klára Moravcová

Volná desítka by mohla být úspěšná

"Patří k mým lepším disciplínám. A s technikou jsem se docela srovnala," netají Janečková. "S bruslením se zatím nemohu srovnat," říká naopak Nývltová, "těším se víc na klasiku."

KDO JE KDO

Ivana Janečková Šestadvacetiletá rodačka z Rychnova nad Kněžnou, která s lyžováním začínala ve Skuhrově nad Bělou. Přes klub Krkonoše Vrchlabí se dostala do Jablonce nad Nisou, kde stále závodí. Ve světovém poháru zatím od roku 2003 nasbírala v individuálních závodech 29 startů. V minulé sezoně získala 80 bodů, což bylo zdaleka nejvíc v její kariéře a zařadilo ji to na 63. místo celkového pořadí. Jejím nejlepším umístěním loni bylo 12. místo na klasické desítce, která byla součástí Tour de Ski.

Eva Nývltová Čtyřiadvacetiletá rodačka z Trutnova, s běžeckým lyžováním začínala právě v Trutnově, kam se nyní do tamního klubu Olfin Car-Vella vrátila z Jablonce. Její otec Karel, současný masér basketbalistek Kary Trutnov, byl také výborný běžec na lyžích. Nývltová ve světovém poháru zatím absolvovala 20 závodů, nejvíce v minulé sezoně. V té získala 76 bodů, což ji zařadilo na 67. místo celkového pořadí. Jejím nejlepším loňským výsledkem v závodě světového poháru bylo 8. místo na klasické desítce, která byla součástí Tour de Ski.

Běžci na lyžích vstupují do sezony, na jejímž konci bude mistrovství světa v norském Oslu. Janečková a Nývltová by na něm měly být oporami českého družstva.

"Ráda bych se tam ukázala podobně jako letos na jaře," vypravuje Janečková. V Oslu totiž v závěru uplynulé sezony obsadila v běhu na 30 kilometrů 16. místo, "byl to pro mě ohromný zážitek."

Mistrovství světa před sebou jako cíl vidí také Nývltová: "I proto jsem přípravu směřovala tak, aby forma byla nejlepší na konec února. V předchozích letech jsem měla formu vždycky na začátku sezony a pak jsem se zhoršovala."

Vše ale bude záležet na tom, jakými výsledky se budou obě prezentovat. "Začátek každé sezony je tak trochu loterie. Ale před týdnem jsme v Kiruně běžely kontrolní závod se Švýcarkami právě na volné desítce a nebylo to špatné," říká Janečková.

Janečková s Nývltovou byly v minulé sezoně nejvíce vidět na Tour de Ski . Byly z toho nejen body do světového poháru, ale pro Nývltovou 8. místo v jednom ze závodů a pro Janečkovou dvanácté.

"To jsou pro mě nádherné závody a dost důležité i letos," říká Nývltová. "Loni jsem pár dobrých výsledků zajela, což platí i o těchto. Ráda bych je zopakovala," uvedla Janečková.

Obě se navíc těší, že si vedle světového poháru a mistrovství světa v této sezoně zazávodí na světové univerziádě v Turecku. "Je to jeden z cílů sezony, a proto tam chceme zaběhnout slušný výsledek, " shodují se obě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž