Eva Vrabcová-Nývltová ve sprintu dvojic v Novém Městě na Moravě.

Eva Vrabcová-Nývltová ve sprintu dvojic v Novém Městě na Moravě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na start. Nejlepší česká běžkyně na lyžích chce potrápit i Norky

  • 2
Za sebou má životní sezonu a před sebou? Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová na startu té letošní věří, že se k ní přívlastek životní může od loňské přesunout.

„Nechci jezdit do třicítky. Nerada to říkám, ale cíle mám. Udělám maximum, abych potrápila i Norky,“ řekla nejlepší česká lyžařka posledních let před víkendovými prvními závody Světového poháru, které se pojedou ve finském středisku Ruka.

Tam se trutnovská běžkyně přesunula společně s dalšími českými reprezentanty a reprezentantkami ze švédského Gällivare, kde se od začátku listopadu připravovali.

„Cítím se na sezonu výborně připravená,“ libuje si osmadvacetiletá lyžařka, která v loňské sezoně prorazila do absolutní světové špičky, což nejlépe dokumentovala na olympijských hrách v Soči, kde velmi příjemně překvapila především pátým místem v závodě na 30 kilometrů.

V posledních dvou letech se Vrabcová-Nývltová připravuje na lyžařskou sezonu hodně letními běhy, v nichž se dostala do absolutní české atletické špičky. Získala například domácí titul v silničním běhu na slavném závodě Běchovice-Praha, na jiném běhu Hronov-Náchod k vítězství přidala výrazně zlepšený traťový rekord.

„Lyžování je něco úplně jiného než klasický běh, takže teprve uvidím, jak to na lyžích bude vypadat,“ poznamenala lyžařka, „ale je pravda, že jsem se v létě cítila až překvapivě moc dobře. Výsledky jsou známkou toho, že i když jsem měla problémy, neudělalo se nic špatně.“

Problémy měla v létě se zdravím, byla tři měsíce nemocná, což hodně ovlivnilo její trénink. „Nemohla jsem jít do maximální zátěže, takové ty tréninky, po kterých jsem padala, vlastně pořádně nebyly,“ uvedla.

Letošní ročník Světového poháru začnou ženy ve Finsku v sobotu závodem ve sprintu, v neděli bude na programu 10 km klasickou technikou. Úvod seriálu na severu pokračuje i o týden později, kdy se bude třikrát závodit v norském Lillehammeru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž