Běžci na lyžích seriál nikdy nevyhráli

Praha - Třebaže se Světový pohár běžců pravidelně koná už přes dvacet let, v celé historii nevyhrál ani jeden Čech. Těsně pod vrcholem zůstaly Alžběta Havrančíková a Kateřina Neumannová, která loni kvůli mateřské dovolené přerušila kariéru. Dvakrát skončila třetí Květa Jeriová-Pecková.

Nejlepším mužským výsledkem v celkovém hodnocení Světového poháru je páté místo Lukáše Bauera v minulé sezoně. Bauer se stal v lednu v Novém Městě na Moravě prvním českým běžcem, který vyhrál závod Světového poháru, navíc si připsal dvě druhá místa.

Oproti ročníku 2001/02 se nakonec zlepšil o šest příček a jako první Čech v historii nakoukl do první desítky. Předtím se o primát dělil s Václavem Korunkou, jenž skončil jedenáctý v roce 1993.
 
To ženy se mohou pochlubit výrazně pestřejší sbírkou úspěchů, ačkoli v minulé sezoně za svými mužskými kolegy o hodně zaostaly.

Skvělých výsledků dosahovaly v úvodních ročnících Světového poháru především Květa Jeriová s Blankou Paulů, později na ně navázaly Havrančíková a Neumannová.

Hned premiérová sezona 1981/82 přinesla československým barvám na dnešní poměry neuvěřitelný úspěch. Svěřenkyně trenéra Zdeňka Cillera doběhly čtyřikrát první, jednou druhé a třikrát třetí, ve Fürtwangenu dokonce obsadily první čtyři příčky.

V celkovém hodnocení jim patřilo třetí (Jeriová), šesté (Pasiárová), sedmé (Paulů), třinácté (Svobodová) a čtrnácté (Švubová) místo. Lépe si vedly jen tehdy suverénní Norky.
 
Obdobně se čs. závodnicím dařilo i o rok později. K dílčím medailovým úspěchům z předchozí sezony přibylo navíc jedno třetí místo, což se promítlo i do konečného pořadí. Jeriová obhájila bronz, Paulů skončila těsně za ní, do první desítky se vešla i devátá Anna Pasiárová.
 
Po výměně generací Československo na čas vyklidilo přední pozice, než přišlo výborné druhé místo Alžběty Havrančíkové v roce 1989. Lepší než ona byla jen fenomenální Jelena Vjalbeová ze Sovětského svazu. Po rozdělení federace začala Havrančíková závodit za Slovensko a její roli převzala Kateřina Neumannová.

Ta byla českou jedničkou v SP desetkrát za sebou, z toho v šesti případech skončila v první desítce. Nejvíce se Neumannové dařilo v ročníku 1996/97, kdy obsadila třetí pozici, o pět let později se dokázala ještě o příčku zlepšit. S pozdější vítězkou Bente Skariovou dlouho držela krok, nakonec se z celkového triumfu radovala Norka.
 
Z hlediska vítězných závodů SP je nejúspěšnější českou či československou běžkyní na lyžích Jeriová, jež si připsala osm prvenství. O jeden primát méně má na kontě Neumannová, Havrančíková s Paulů se radovaly dvakrát. Nejvíc Čechů se do výsledkové listiny SP zapsalo v sezoně 2000/01, kdy bylo klasifikováno čtrnáct žen a dva muži.

Umístění čs. a českých reprezentantů (do 10. místa):
1982 - 3. Květa Jeriová, 6. Anna Pasiárová, 7. Blanka Paulů,
1983 - 3. Květa Jeriová, 4. Blanka Paulů, 9. Anna Pasiárová,
1984 - 4. Květa Jeriová,
1989 - 2. Alžběta Havrančíková,
1993 - 7. Kateřina Neumannová,
1996 - 8. Kateřina Neumannová,
1997 - 3. Kateřina Neumannová,
1999 - 6. Kateřina Neumannová,
2001 - 9. Kateřina Neumannová,
2002 - 2. Kateřina Neumannová,
2003 - 5. Lukáš Bauer.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž