Ackermann finské stíhačce odolal

Liberec - Neúspěšnou stíhačku sveřepých Finů sledovali fanoušci severské kombinace při závodu Světového poháru v Liberci. Dvojice Manninen, Lajunen tlačila na patnáctikilometrovém okruhu do posledních metrů na vítěze skoku Ronnyho Ackermanna. Němec nakonec těsný náskok uhájil a po dvou letech se opět na severu Česka radoval z vítězství.

"Měl jsem vynikající první a druhý skok a díky nim jsem mohl vyhrát celkově. Samozřejmě jsem spokojen," řekl po závodě lídr německého týmu.

Ackermann vzpomněl, že se mu ve středu Evropy tradičně daří. "Bylo mi líto, že se závodilo pouze v neděli. Ale v sobotu nebylo naprosto možné závod uspořádat. I dnes byly podmínky velmi obtížné."

Ackermann dosáhl v letošním ročníku SP už na šesté vítězství, stejně jako má vedoucí muž celkového pořadí Fin Manninen. Ten ale díky vynikajícímu běhu nikdy neskončil hůře než šestý.

Ani v Liberci Manninen nikoho nešetřil. Na trati se přehnal kolem dvanácti soupeřů. V cílové rovince přespurtoval ještě krajana Lajunena. Na vítězného Němce najel na patnáctikilometrovém okruhu přesně dvě minuty.

"Startoval jsem s velkou ztrátou. To už se prakticky nedá sjet," zhodnotil odstup 2 minut a  10 vteřin. "Mile mě překvapilo, jak blízko k Ackermannovi jsem se dostal."

Několikanásobný olympijský vítěz Lajunen se musel spokojit se třetím místem. Na Ackermanna a Manninena letos nestačí. "Skok byl v pořádku. Závodníci přede mnou byli blízko a bez problému jsem je dojel."

Čtvrtou pozici si zajistil vyrovnaným skokem a během Japonec Takahashi.

Skokan číslo jedna z domácích závodníků Churavý se propadl o tři místa. Přesto nebyl nespokojen. Šestnáctá pozice je jeho druhým nejlepším výsledkem letošní sezony.

Dva body za 29. pozici bral Tomáš Slavík, který se posunoval vpřed po pádu v druhém kole skokanské části. "Je to super. Po pádu be skoku jsem body nečekal."

Pro udržení místa v elitní čtyřicítce bude muset ještě zabrat. "Teď budou závody ve Skandinávii a potřebuju se dostat alespoň do dvacítky," plánuje.

O místo před ním skončil fenomenální běžec Ladislav Rygl. Přehnal se kolem patnácti soupeřů. Jen Manninen a Rakušan Gottwald zvládli patnáctikilometrový okruh rychleji.

"Běželo se mi dobře. Ale celkově to nestojí za nic. Omlouvám se," oznámil Rygl hloučku novinářů a odkráčel sundávat provlhlou výstroj. 

Výsledky:
1. Ackermann (Něm.) 37:41,5 min., 2. Manninen -10,0, 3. Lajunen (oba Fin.) -10,3, 4. Takahaši (Jap.) -54,9, 5. Lodwick (USA) -1:04,2, 6. Magnus (Nor.) -1:39,1, 7. Stecher (Rak.) - 1:41,8, 8. Edelmann (Něm.) -1:45,9, 9. Bieler (Rak.) -1:49,0, 10. Tallus (Fin.) -2:10,4, ...16. Churavý (ČR) -2:41,0, 28. Rygl - 4:36,0, 29. Slavík -5:28,2, Chlum (všichni ČR) nedokončil.

Pořadí SP (po 15 závodech):
1. Manninen 1150 b., 2. Ackermann 935, 3. Lajunen 788, 4. Haseney (Něm.) 633, 5. Lodwick 618, 6. Gottwald 617 ...21. Rygl 155, 25. Churavý 123, 38. Slavík 80.

Vítěz závodu Rony Ackermann v cíli.

Německý sdruženář Ronny Ackermann při skoku na můstku na Ještědu.

Českého sdruženáře Churavého stíhá Němec Hartmann.

"Vláček" sdruženářů při běhu, zleva Lajunen, Takahashi a Edelmann.

Český reprezentant Ladislav Rygl předvedl výborný výkon v běhu.

Finové Manninen (vlevo) a Lajunen sprintují o druhé místo.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon