Veterán Hracha je nezničitelný

  • 2
Ostrava - Karel Hracha je házenkářský fenomén. I ve čtyřiceti se prohání po hřišti a pořád svými kousky umí diváky bavit. O Hrachovi, který své nejlepší roky prožil v Karviné, se mluví jako o posledním mohykánovi technické házené. Ještě před dvěma lety hrál nejvyšší soutěž za Frýdek-Místek. Na drese měl číslo 8 a hlasatel Pavel Skřínský tehdy trefně poznamenal: "Tu osmičku si Karel může klidně položit, bude hrát do nekonečna."

V současné době hraje Hracha  první ligu ve Dvoře Králové. Je tam takřka za  hrajícího trenéra. "Počkej si. Ruce připravené,  nevztekej se. Pojďte, čtyři zasunem obranu a vy  dva vpředu lítejte, táák, dobrý! Necpi to tam,  vidíš, že je tam plno." Křičí na hráče mladší o  generaci. Předává zkušenosti.

Přestože v neděli v  Ostravě nastoupil po dvouměsíčním zranění ramene a takřka bez tréninku, zkazil za celý zápas jen  dvě přihrávky. Jeho nohy už rychlost ztrácí, ale  v hlavě a rukách má pořád zlato. Přihrává levou  i pravou, s grácií připravuje gólové šance. "Na  konci jsem ale brankáře podcenil, nedal jsem  sedmičku a pak neproměnil další dvě tutovky,  mohlo to být ještě zajímavější," kriticky  hodnotí sám sebe Hracha. "Docházely mi síly a  musím se zastřílet. Výpadek byl dlouhý."

Říká,  že hraje, aby se udržel v kondici. "Alespoň  nepřibírám. Házená je pro mě motivace, jinak  bych se těžko k něčemu přinutil, abych  netloustnul."Obě jeho děti se potatily. Dcera  hraje za Kovonu Karviná, syn je v mladším  dorostu Karviné. "Kája bude mít v květnu  šestnáct, kdybych ještě dva tři roky vydržel,  mohl bych si s ním zahrát," usmívá se Hracha.  "To by nemuselo být špatné. Ale hrát do  padesáti? To nejde, no možná ano... Ale ne, to  se nedá."