RÁNA ZE ZEMĚ. V pádu pálí mostecká Karin Schererová.

RÁNA ZE ZEMĚ. V pádu pálí mostecká Karin Schererová. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Veselí po Veselí. Mostecké házenkářky sťaly českého mistra

  • 0
Rozesmutnit Veselí je kumšt. Házenkářky interligového Mostu to dokázaly: velkolepý triumf nad českým mistrem 27:24 jim v sobotu vynesl ovace vestoje. "Holky ukázaly velké srdce," děkoval mostecký trenér Tomáš Kuťka. "Naše šance na play-off žije, budeme se snažit ji živit až do konce!" Zatím jsou Černí andělé až šestým českým celkem, přičemž o medaile si zahrají jen čtyři.

Šlo o pozoruhodný šlágr. Nejen kvůli gestu fair play domácí spojky Weisenbilderové, která se přiznala, že její střela gólem neskončila, šla vedle. Nejdřív sudí branku uznali, pak vymazali.

Zvláštní byl zápas před plnou halou i tím, že v moderní aréně nefungovala světelná tabule. Což trenérům ztěžovalo práci. "Narušilo to způsob koučinku. I když se stolek časoměřičů snažil, není v hlučném prostředí komunikace slyšet. Problém to byl v oslabeních, chyběla zpětná vazba," podotkl veselský trenér Peter Sabadka.

Kuťka si oddychl, že v koncovce nebylo drama, v němž by se hrálo o každou vteřinu. "Naštěstí nemohlo dojít k nervóznějším situacím, nahrávalo by to pak ke spekulacím a ovlivňování," uvedl Kuťka. "Ale ve vrcholové házené by se nemělo stávat, aby tabule nefungovala. Tohle nás nezdobí," omlouval se.

Byla to jediná piha na kráse. Devět stovek diváků jinak dlouho napínal vyrovnaný stav. Domácí v 1. půli několikrát odskočili o dva góly, jenže Veselí je dohnalo. Podobně po přestávce, než se rozstřílela Martinková. Domácí si pak vypracovali až pětibrankový náskok a velké vítězství už nepustili.

"Potvrdili jsme vzestup výkonnosti," líbilo se Kuťkovi. "Naše obrana se ve srovnání s podzimem jasně zlepšila, což bylo vidět už minule se Slavií. Útok dirigovaný fenomenální Beňuškovou taky ukázal několik krásných a pohledných akcí. Diváci si přišli na své."

Most využil i absencí favorita. "Porazily jsme mistra, to se počítá. Sice byl oslabený, ale na to se ve vrcholové házené nehraje," tvrdí spojka Martina Weisenbilderová. "Veselí má za sebou dvakrát víc zápasů díky Lize mistrů, jsou unavené, ale to je jejich minus. Zase mají zkušenosti, samé osobnosti. My víc bojovaly a víc střídaly."

Prořídlá lavička hostů v závěru už neměla sílu. "Veselí chybí operovaná Fleková, stěžejní postava, rozloučili se s Nevařilovou, poprvé po zranění nastoupila Rajnohová. Nebýt toho, měli bychom to těžší," připustil mostecký trenér Kuťka.

"Ale i tak nás dostával soupeř místy pod velký tlak, v soubojích jedna na jednu jsme někdy nevěděli, kam dřív skočit. Naštěstí jsme na rozdíl od Veselí měli širokou škálu možností k prostřídání a udržení vysokého tempa hry."