V Trávníčkovi se snoubí házenkář a podnikatel

  • 1
Praha - Po třech letech strávených v dánském klubu Ikast se vrací na domácí palubovky zkušený házenkář Oldřich Trávníček (30). Bývalý reprezentační pivot však nezamířil do pražské Dukly, odkud na sever Evropy odcházel, ale do konkurenčního Allrisku. "Od první chvíle jsem měl jasno, že chci hrát pouze v Praze, a tak přicházela v úvahu Dukla nebo Allrisk. V Dukle jsem chvíli trénoval, ale velký zájem jsem z její strany necítil. U Allrisku to bylo jiné," přiblížil okolnosti svého návratu hráč, kterého vždy zdobila velká houževnatost.

Jeho návrat do Čech urychlily dvě okolnosti - zranění a pád Ikastu do druhé ligy. "V březnu jsem si potrhal vazy v koleně, přišla operace a sezona pro mě skončila. Týmu se na jaře nedařilo, prohrával jeden zápas za druhým a nakonec sestoupil. Tím pádem se výrazně změnily podmínky před další sezonou. Muži Ikastu doplatili hodně na to, že se v klubu jednoznačně upřednosťoval tým žen. Ten nakoupil řadu hvězd a hrál po všech stránkách prim. S manželkou jsme se shodli na tom, že je ten nejlepší čas pro návrat."

Tříletý pobyt v Dánsku změnil Oldřichu Trávníčkovi život házenkářský i osobní. "Stačil jsem se mezitím rozvést a znovu oženit. Pochopitelně s Češkou," říká s úsměvem. Ale když v Ikastu začínal, do smíchu mu často nebylo. "První tři měsíce byly hrozné, kvůli řeči. Neuměl jsem anglicky, natožpak dánsky. Ničemu a nikomu jsem nerozumněl, dorozumíval jsem se posunkama. Díky každodenním čtyřhodinovým kurzům dánštiny se to ale během půl roku výrazně zlepšilo a postupem času úplně srovnalo."

Po házenkářské stránce šlo prý o velkou školu. "V Dánsku je tenhle sport na vysoké úrovni, ve srovnání s Českem tam je větší počet kvalitních, vyrovnaných družstev. O síle tamní házené svědčí i výsledky dánských klubů v evropských pohárech. To vše se odráží i ve velkém zájmu médií."

Znalost dánštiny se bude Oldřichu Trávníčkovi hodit i v letech budoucích. "Stal se ze mě zástupce dánské oděvní firmy Clair, v březnu otevírám na Floře vůbec první obchod téhle značky v tuzemsku," pochlubil se hráč, který se pustil do podnikání již pře svým odchodem na sever Evropy. "Myslíte ty kulečníkové kluby? Jo, tak ty pořád fungují. Provozního mi dělá táta, takže s tím nemám žádné starosti," směje se házenkář-podnikatel.

To, že by házená komplikovala jeho obchodní aktivity prý nehrozí. "Nevidím žádný problém, do obojího jdu naplno," tvrdí. "O konci hráčské kariéry jsem neuvažoval ani na chvilku, zase tak starý nejsem." V Interlize však bude debutantem. "Je fakt, že když jsem odcházel, hrála se ještě česká liga. Ale konfrontace se Slováky pro mě nebude novinkou, vždyť pamatuju ještě federální soutěž."

Házenkářské dění v tuzemsku prý pečlivě sledoval i v Dánsku. "Přes satelit jsem sledoval české televizní programy, viděl jsme třeba Karvinou v Lize mistrů. Pravidelně jsem brouzdal po internetu, pochopitelně i na stránkách iDNES."

I když mu lékaři doporučovali po operaci půl roku klidu, zřejmě se již objeví v sobotním zápase s Novými Zámky. "Na koleno se mi podíval doktor Maurer, zkonstatoval, že jeho dánští kolegové odvedli perfektní práci a že bych tedy hrát mohl. Doporučil mi ale ortézu. Z toho moc nadšený nejsem, ta věcička trochu brání v pohybu. Ale už se nemůžu dočkat, až nastoupím. Takže tomu podřídím všechno."