Momentka z extraligového zápasu Plzeň - Přerov.

Momentka z extraligového zápasu Plzeň - Přerov. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Přerov přepsal historii. Teď chci dvě posily, hlásí trenér Frank

  • 1
Zlatým písmem zapsali letošní sezonu do klubové kroniky házenkáři Přerova. Při svém třetím roce mezi extraligovou elitou skončili po dvou devátých místech poprvé v horní polovině tabulky.

"Šesté místo je velikým úspěchem a bude těžké ho zopakovat, soupeři se budou posilovat," tuší trenér Sokol HC Přerov Miroslav Frank.

O to víc, že nejvyšší soutěž bude v příští sezoně hrát jen jedenáct týmů. Sestupující Třeboň totiž vítěz první ligy Bystřice pod Hostýnem neměla zájem nahradit. Za další rok navíc bude v nejvyšší soutěži už jen deset celků. A Přerov chce být u toho.

Pokud zapakujete výkony z letošní sezony, nemusíte mít obavy...
Pro nás byla sezona velice úspěšná, dali jsme si bič na tu příští. Hranice i Plzeň, špičkové týmy, jsme dokázaly přeskočit. Nechali jsme za sebou týmy na profi úrovni se širšími kádry. S příchodem Viktora Hastíka jsme se výkonnostně zvedli, také brankář Petr Štolcar podal výborné výkony v klíčových utkáních s Hranicemi a v Plzni. Důležitý byl i poslední zápas v základní části s Jičínem, který jsme zvládli. A s týmy spodní skupiny jsme prohráli jedině ve Frýdku, takže skutečně můžeme být spokojeni.

To je příčina přerovského úspěchu?
Příchodem Viktora Hastíka začal hrát i Robert Plšek a na konci sezony byl čtvrtým nejlepším střelcem. Mezi opory patřil i Tomáš Pernička. V zimě jsme místo klíčového hráče Hastíka získali přerovského Kavku, který do kolektivu zapadl rychleji, než jsme čekali. I tak je ale třeba říct, že nám Viktor chyběl. Jeho asistence a hra, kdy uvolňoval spoluhráče, byly velmi platné.

Kdo převzal jeho roli lídra?
Druhou půlku to byl Robert Plšek -hrál skoro všechny zápasy, k tomu i za Holešov a klobouk dolů, v závěru sezony nastupoval i se zraněním. Přesto byl naším nejlepším střelcem.

Hastíka jste v zimě půjčili Karviné na hostování do konce sezony. Jak teď vypadá situace kolem jeho budoucnosti?
Je to v řešení předsedy oddílu Richarda Bučka. My máme velký zájem, aby pokračoval v Přerově.

V nadstavbě jste desetkrát prohráli. Nepokazilo vám to dojem ze sezony?
Je škoda, že jsme ve skupině první šestky nebodovali. Konkurence byla pro nás velice silná, potýkali jsme se i se zraněnými a úzkým kádrem, což bylo vidět.

Přesto jste asi nečekali, že neuhrajete ani bod...
Náš kádr není široký a snažili jsme se dávat šanci všem. V nadstavbě už jsme se nemohli posunout a u hráčů, kteří mají něco za sebou, nebyl přístup a tréninková morálka stoprocentní. Ale jsem rád, že jsme odehráli důstojná utkání a nepropadali. Neprohrávali jsme o moc, jen ve dvou z deseti jsme zahráli špatně. Jinak jsme prohrávali o čtyři pět branek, což bylo naše maximum.

Posílíte proto kádr?
Určitě se chceme posílit o dva hráče. Nechci zatím spekulovat o koho jde, protože je to v jednání. Hledáme ekonomicky dostupné hráče, kteří nejsou z daleka. Peněz tolik není. Chceme využít i hráče z dorostu, kteří přišli a zatím šance nedostali.