Technický pokrok zasáhl i házenou

Poreč - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Doby, kdy házenkářky s blokem a tužkou v ruce sledovaly dlouhé desítky minut videozáznamy ze zápasů svých soupeřek a pečlivě si zapisovaly jejich herní návyky, jsou, alespoň na mezinárodní úrovni, nenávratně pryč. Podobně jako ve všech oblastech života, i v házené hraje čím dál tím větší roli technika.

Český svaz házené před časem zakoupil norský počítačový program, který revoluční měrou zefektivňuje herní rozbory a následnou přípravu hráček. Na světovém šampionátu se o roli analytika stará svazový trenér Jiří Tkadlec.

"Program zpracuje videozáznam takovým způsobem, že lze pak snadno bleskově sestříhat jednotlivé úseky hry, práci obran či útoků, nebo činnost konkrétních hráček na jednotlivých postech. Trenéři pak mohou děvčatům ukázat, třeba i individuálně, důležité sekvence hry nastříhané jednu za druhou," popisuje ve stručnosti práci elektronického pomocníka.

Ani tato technická vymoženost však pochopitelně není samospasitelná, o úspěších či neúspěších se bude vždy rozhodovat výhradně na hřišti.

"Příjemné je, že to Výrazně šetří čas. Během chvilky se můžu podívat, jak a kam konkrétní hráčky soupeře střílejí," tvrdí zkušená brankářka Lenka Černá, která je pověstná pečlivým mapováním hry soupeřek.

"Ale není to tak, že bych  pak holkám řekla - ´ta to řeší tak a tak, postavte se tam a tam´- a měla to v kapse. Možná to trochu zvyšuje šance uspět, ale to je vše," dodává.

"Program je pochopitelně k dispozici všem reprezentačním týmům, nebráníme se ani zájmu ze strany klubů," říká Jiří Tkadlec. "Se stejným nebo podobným softwarem pracují všechna špičková světová družstva, přičemž programy jsou čím dál tím dokonalejší."