Plzeňský Jakub Šindelář střílí v extraligovém utkání proti Hraniciím.

Plzeňský Jakub Šindelář střílí v extraligovém utkání proti Hraniciím. | foto: Petr Eret, MAFRA

Těžký los. V Poháru EHF čeká Talent cesta na Island

  • 0
Vypadá to spíš jako hodně složitý jazykolam: Knattspyrnufélagid Haukar Hafnarfjördur. Tak zní celý název házenkářského klubu z Islandu, který se po včerejším losu ve Vídni postavil do cesty českým šampionům z Plzně v úvodním předkole Poháru EHF.

Pro pořádek. Hafnarfjördur je třetí největší město Islandu, přístav leží na jihozápadu země a žije v něm okolo 30 tisíc obyvatel.

„Aktuální informace si teprve začnu shánět. Ale v každém případě nás čeká silný a atraktivní soupeř, který by měl do plzeňské haly přilákat spoustu fanoušků. Aby viděli, jaká házená se hraje v Evropě,“ reagoval bezprostředně po losu trenér Talentu Michal Tonar.

Pro něj to bude hodně pikantní setkání. Na začátku 90. let minulého století totiž jako hráč dva roky působil v jiném islandském klubu HK Kopavogur, kde jej vedl legendární český kouč Rudolf Havlík.

„Pamatuju si, že v Hafnofjörduru už tehdy působily v nejvyšší islandské soutěži dva týmy. HK a silnější Haukar,“ vzpomínal Tonar.

Další pikantérie?

Právě v Haukaru, který je úřadujícím vicemistrem své země, pracuje další bývalý český reprezentant Petr Baumruk, se kterým si Tonar zahrál i na olympijských hrách v Barceloně 1992. Původně Baumruk na Island odletěl na dva roky. A teď už tam žije téměř tři dekády...

„Island je můj druhý domov. Jeden z nejkrásnějších ostrovů na světě. Vodopády, sopky, gejzíry,“ svěřil se nyní 56letý Baumruk v loňském rozhovoru pro MF DNES.

V Plzni byste však gejzíry radosti po losu hledali marně. Hned na úvod těžký soupeř, k tomu náročné cestování. „Islandská házená patří v Evropě k tomu lepšímu. A jejich týmy v evropských pohárech to pravidelně dokazují,“ ví kouč Talentu.

Úvodní duel by se měl hrát 31. srpna či 1. září na Islandu, odveta v Plzni hned další víkend.

A pokud český mistr, který právě dnes zahájí přípravu na novou sezonu, uspěje, ve druhém kole jej čeká další daleká cesta. Vítěz tohoto dvojutkání totiž narazí na izraelský tým Hapoel Ashdod.