Házenkářky Slavie v utkání s Olomoucí - ilustrační foto.

Házenkářky Slavie v utkání s Olomoucí - ilustrační foto. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Slovenská interligová hegemonie končí. První se vzepřely házenkářky Slavie

  • 0
Dlouhé roky se ženská klubová házená musela sklánět před dominancí slovenských soupeřek. Teprve po osmi letech se ve společné lize házenkářek prosadil český klub, Slavia Praha. Ta si ho zajistila už dvě kola před koncem soutěže, když porazila svého největšího rivala, Veselí nad Moravou.

"Ideální odveta za prohrané finále poháru," řekla největší slávistická opora Klára Černá. Právě ona v červenobílém dresu zářila nejvíce. Stejně jako v minulých letech, ovšem tehdy se musela vždy sklonit lepším týmům ze Slovenska.

"Trvalo nám to osm let, ale mezi nejlepšími jsme se držely téměř pokaždé. Jen ty top kluby byly skutečně v minulosti o trošku lepší," konstatovala Černá.

Házenkářský klub z Edenu měl k letošnímu triumfu skvělé předpoklady, vždyť už dvanáct let po sobě nechyběl mezi třemi nejlepšími českými týmy. "Na ta slovenská družstva to ale nestačilo. Ta byla skutečně trošku dál, měla kvalitnější hráčky," hledala hlavní důvod slovenské nadvlády Černá.

Jak je ale možné, že kluby našich východních sousedů měly kádry o tolik kvalitnější, že celých osm let držely nadvládu nad společnou ligou? "Jejich hráčky neodcházely v takovém počtu do zahraničí, jako tomu bylo u nás. Až před touto sezonou jim několik klíčových postav odešlo. Nám se naopak některé vrátily," našla rychle odpověď Černá.

Házenkářky Slavie každoročně bojují o titul mezi českými kluby, o který se hraje v dodatečném play-off. O československém titulu však rozhoduje jen základní část a v té na prvenství nikdy nedosáhly.

"I tak jsme ale rády, že můžeme společnou ligu se Slovenskem hrát," říká Černá a vzápětí dodává: "Z každé země je tam po šesti týmech, což je záruka toho, že se tam dostanou jen ty skutečně nejlepší. Těžko bychom v Česku dali dohromady deset nebo dvanáct kvalitních družstev."

Výhodu to má i v evropském měřítku. "V konfrontaci se zahraničními týmy jsme pak mnohem vyhranější, konkurenceschopnější. Nerozhodí nás pak ani delší cestování. Ta naše liga vzdálenostmi připomíná německou nebo francouzskou," chválí si dál československý projekt Černá.

Teď ji navíc může těšit, že její klub je nejen nejlepší v Česku, ale i na Slovensku. Poprvé v historii.