Trenér plzeňských házenkářů Martin Šetlík.

Trenér plzeňských házenkářů Martin Šetlík. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Play-off? Spravedlivější byl stávající systém, myslí si kouč Plzně

  • 4
Po čtyřech letech, kdy o českém titulu rozhodovala nadstavbová část šesti nejlepších celků, se extraliga házenkářů vrací k systému play-off. Osm týmů postoupí do vyřazovací části, čtvrtfinále, semifinále i finále rozhodne série na tři vítězné zápasy. „Netajím se tím, že jsem víc zastáncem předchozího systému. Dlouhodobá soutěž je spravedlivější,“ reagoval Martin Šetlík, trenér úřadujících mistrů z Talentu M. A. T. Plzeň a bývalý reprezentační pivot.

Co vám na play-off vadí?
Play-off mi nevadí, je to samozřejmě atraktivní systém. Ale podle mě je to zároveň systém pro profesionální soutěže, to nekoresponduje s našimi podmínkami.

Vy nevěříte, že ta změna může přilákat do hal víc fanoušků?
Svaz v to doufá a já bych byl samozřejmě také nadšený, kdyby haly byly plné. Ale na druhou stranu ani špičkové soutěže v Německu, Francii, dnes i Polsku a Maďarsku play-off nevyužívají. Snad jen Švýcaři a Rakušané nějakou podobu vyřazovací části mají.

„Ani v Německu, Francii nebo Polsku se play-off nehraje. Ale musíme být připravení.“

Martin Šetlík, kouč Talent M. A. T. Plzeň

V sérii na tři vítězná utkání by se ale měl prosadit ten kvalitnější tým.
Jenže to je o těch podmínkách. Bude se hrát v týdnu, přitom většina hráčů chodí do zaměstnání. V našich klubech stačí jedno dvě zranění a se sestavou už máte problém. A během dvou dnů se klíčoví hráči nevyléčí, tím pak reálná síla týmu klesá. Ale pozor! Nechci, aby to vypadalo, že si dělám alibi. I tenhle systém bude pro všechny stejný a my se musíme připravit co nejlépe.

Vás čekají i evropské poháry, Plzeň se nakonec přihlásila do Challenge cupu. Je šance v něm uspět?
To záleží na losu, který bude za pár dnů. Pro kluky to bude každopádně veliká zkušenost. Teď stále trénujeme, děláme na kondici. Po dovolené začne příprava 21. července, v plánu je i turnaj v Lucembursku nebo příprava s druholigovým německým Aue.