Český házenkář Leoš Petrovský při střelbě.

Český házenkář Leoš Petrovský při střelbě. | foto: Vít Chalupa/chf.cz

První úkol: zlepšit obranu. Házenkáře čekají přípravné duely ve Švédsku

  • 0
České házenkáře čekají dva přípravné zápasy proti Švédsku, s kterým se utkají v pondělí v Jönköpingu a v úterý v Malmö. Duely s desátým týmem z loňského světového šampionátu v Kataru budou pro svěřence trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše generálkou na vyvrcholení první fáze kvalifikace mistrovství světa proti Turecku.

„První, co musíme zlepšit, je naše obrana. Chceme hned v prvním zápase v Jönköpingu střídat od začátku dva hráče, ty vyšší. Víme, že nám obrana v posledních utkáních nefunguje tak, jak bychom si představovali. Nesmíme však opomenout ani útok,“ uvedl v tiskové zprávě kouč Filip.

Na loňském světovém šampionátu v Kataru český celek podlehl Švédům vysoko 22:36. „I když nyní nebudou hrát Kim Andersson a Lukas Karlsson, myslíme si, že jejich hra bude podobná. Víme, co od Švédů můžeme čekat. Tedy velmi kvalitní obranu s vynikajícími brankáři a kombinační hru. Ukázali nám, jak se ty věci hrají správně do detailu,“ podotkl Filip.

Pro Švédy jde o jednu z posledních příprav před mistrovstvím Evropy, které začíná za dvanáct dní v Polsku. „Jsme samozřejmě rádi, že jsme dostali možnost si v přípravě zahrát proti takovému týmu. Věříme, že nám to pomůže v našem vývoji. Jde o soupeře, kterého známe, v útoku hrají podobně, ale ještě více do detailů. V tom byl rozdíl v Kataru a nyní jejich obrana náš útok jistě prověří,“ doplnil Filip.

Češi cestují do Švédska s šestnácti hráči a pod současnými trenéry poprvé se třemi brankáři. „Původní záměr byl jiný, ale protože při prosincovém turnaji v Polsku se zranil Vojtěch Petrovský a Ladislav Brykner není zdravotně úplně v pořádku, tak jsme se rozhodli, že ho necháme pro tuto akci doma. Ale počítáme s ním na soustředění před zápasy s Tureckem,“ dodal Filip.

Zápasy s Tureckem rozhodnou o tom, zda český tým postoupí do červnového play off o světový šampionát. Na podzim dvakrát porazil Belgii a první fázi kvalifikace uzavře s Tureckem 13. a 16. ledna. Do play off o účast na mistrovství projde z tříčlenné skupiny jen vítěz.