házená - ilustrační foto

házená - ilustrační foto | foto: iDNES.cz

Přerovský nováček v domácí extraligové premiéře zaujal

Výsledky z úvodního kola zopakovali oba regionální zástupci v extralize házenkářů. Přerovský nováček nejvyšší soutěže podlehl v domácí premiéře Plzni 29:33. Hranice si naopak připsaly druhou výhru – příznivý výsledek 28:22 si přivezly ze Dvora Králové, dalšího extraligového nováčka.

Přerov před téměř čtyřmi sty diváků zopakoval nadšený výkon, kterým zle potrápil mistrovskou Karvinou. Na začátku zápasu proti Plzni byl dokonce třikrát ve vedení, ještě ve 22. minutě Přerov prohrával o jediný gól, až pak Západočeši svůj náskok upevnili.

"Chlapcům musím za výkon poděkovat. Pro většinu z nich i pro mě coby trenéra je zážitek zahrát si proti osobnostem jako je Martin Šetlík nebo trenér Haber," řekl přerovský kouč a předseda Richard Buček.

Plzeň se v zakončení spoléhala na dvojicí mladíků Linharta a výtečně hrajícího Bečváře, kteří se společně postarali o 17 branek. Stejně údernou dvojici měli i domácí. Zářil desetigólový Martin Kavka, kterého doplňoval Tomáš Bechný. Dalším hráčům se však v útoku tolik nedařilo.

"Bylo to znát. Na konci zápasu už jsem na sobě pozoroval citelnou únavu," přiznal Kavka. "Nebyli jsme schopni poradit si s rychlostí plzeňské hry. Navíc jsme udělali velké množství technických chyb, které pramenily z agresivní soupeřovy obrany i z naší nervozity," poznamenal trenér Buček.

Plzeňský kouč Vladimír Haber však přiznal, že z utkání měl obavy. "Celkem se potvrdilo, že sebevědomí a počáteční nadšení nováčka mohou být nebezpečné," zdůraznil Haber.

Několikrát museli odrazit odpor nadšeného nováčka i hráči Hranic, kteří ve Dvoře Králové po oboustranně nervózním začátku získali poprvé náskok dvou branek až ve 21. minutě zápasu.

Spolehnout se pak mohli především o důslednou obranu s pozorným brankářem Kučerkou, který zlikvidoval i tři sedmimetrové hody. Po změně stran pak Cement trestal technické chyby soupeře.