Jediným neporaženým týmem Eura jsou Dánové - na snímku Mikkel Hansen (vlevo) a Mads Christiansen.

Jediným neporaženým týmem Eura jsou Dánové - na snímku Mikkel Hansen (vlevo) a Mads Christiansen. | foto: Reuters

Házenkářské střety titánů. Na Euru hrají o medaile výhradně giganti

  • 9
Čtyři vítězové základních skupin, čtyři stálice házenkářského světa. Na turnaji, jenž bývá obvykle bohatý na překvapení, se dostaly do semifinále právě tyto země. Síla Dánska, Francie, Španělska a Chorvatska je na letošním mistrovství Evropy nezpochybnitelná - kdo z kvarteta favoritů projde do bojů o zlato?

Páteční duel Poláků s Islanďany o páté místo lze označit za pouhý předkrm před házenkářskými hody. Na úvodní semifinálový souboj mezi Francií a Španělskem (18.30) naváže souboj, který takřka celé Dánsko přišpendlí k televizním obrazovkám: domácí obhájci evropského titulu se utkají s Chorvaty (21.00).

Jak v obou zápasech vypadají šance jednotlivých aktérů?

Francie vs. Španělsko: olympijští vítězové proti mistrům světa

To samo hovoří za vše, půjde o střet vítězů dvou posledních velkých turnajů. Tak jako u druhého semifinále platí, že tohle by byl důstojný duel o zlato.

Špičková házená se dá čekat už kvůli tomu, že se oba týmy nemusely na poslední chvíli vyždímat. Španělé si zajistili postup snadnou demolicí Makedonie a Francie měla semifinále v kapse už o den dříve, proto si mohla dovolit na závěr porážku se Švédskem. Nemůže však první bodové klopýtnutí Francouze nahlodat?

Španělský házenkář Gedeon Guardiola střílí gól Makedonii.
Francouzský házenkář Igor Anič skóruje v duelu proti Bělorusku.

Kdo bude v semifinále lepší? Španělé (vlevo střílí Guardiola), či Francouzi (vpravo pálí Anič)?

"Ne, tohle byla jen zkouška na souboj se Španěly. Šanci dostali hlavně ti, co si do té doby na Euru tolik nezahráli," vysvětlil brankář Thierry Omeyer. Hlavní hvězdy v čele s Nikolou Karabatičem tak načerpaly cenné síly.

Také Španělé už mají za sebou nepovedený duel, ač jej zakončili se dvěma body. Ovšem jejich výhra o pouhý gól nad Rakouskem, to bylo velké trápení. "Nešlo o žádné podcenění. To je prostě Euro: každý duel je náročný, hraje se rychle po sobě. Pro nás je snazší nastupovat proti světové špičce - tam si každý od začátku uvědomuje, že pro úspěch je třeba vydat ze sebe vše," řekl Daniel Sarmiento.

A přidal varování: "Cítíme, že prostor na zlepšování tu určitě je. I když víme, že se nám proti Francii v posledních letech ne úplně dařilo a že nám sebrali nějaké trofeje, tohle všechno je pouze statistika. A tu už prostě musíme zlomit."

Dánsko vs. Chorvatsko: mistři Evropy proti čekatelům

Jejich dlouhodobá výkonnost je obdivuhodná - na posledních osmi velkých akcích od roku 2008 získali házenkáři Chorvatska celkem šest medailí. Jenže žádná z nich není zlatá. A aby to tým, který nemá slabinu na prakticky žádném místě, mohl změnit, musí zdolat zřejmě tu nejtěžší možnou překážku.

Na Chorvaty totiž čekají Dánové. Obhájci evropského titulu, mužstvo plné mladých hvězd a hlavně soupeř, který hraje doma. Energie čtrnáctitisícového kotle haly v Herningu, to může být klíčový faktor. Podle listu Jyllands-Posten jsou na internetu lidé ochotní zaplatit za lístky na finálový víkend v přepočtu 33 tisíc korun!

Chorvatský obr Igor Vori je tradiční házenkářskou oporou své země.
Dánská házenkářská hvězda: Nicklas Landin v brance, to je postrach soupeřů.

Bude úspěšnější chorvatský pivot Vori (snímek vlevo), či dánská hvězda v brance Landin?

Kromě podpory z hlediště hraje pro Dány ještě něco: zatímco Chorvaté si museli semifinále pracně zajistit až v posledním duelu hlavní fáze proti Polsku, domácí měli jistotu už předtím a proti Islandu nechali tahouny odpočívat. Což může být cenné třeba pro kanonýra Mikkela Hansena, jehož trápí Achillova šlacha.

"Určitě jsem byl schopný nastoupit, ale malá pauza mi přišla hodně vhod," uvedl Hansen; spolu s ním čerpali volno i brankář Landin nebo pivot Toft Hansen.

Chorvati jsou ovšem dost zkušeným a vyspělým týmem na to, aby se tímhle nechali zastrašit. Naopak: v zemi po postupu vládne takové nadšení, až jej musí kouč Slavko Goluža mírnit: "Je potřeba zapomenout na euforii, ještě je nutné udělat spoustu práce. Čeká nás velký rival, co navíc nastoupí doma."

Po triumfu však mocně touží. "Nikdo nechce zlato víc než my," tvrdí Goluža a hlasy od ostatních třech semifinalistů budou podobné. Kdo z kvarteta uspěje?