Pražanky si titul vzít nenechaly

  • 2
Zlín - V odvetném finále extraligy házenkářek sice Novesta Zlín porazila Slavii Praha 23:21, ale vítězství v prvním zápase 27:22 v Praze zajistilo slávistkám obhajobu mistrovského titulu. Obhajobu, s níž vzhledem k odchodu řady opor i hlavního sponzora před začátkem sezony, málokdo počítal. O úspěchu Slavie rozhodly zejména lepší výkon brankářek, větší pohyblivost a důraz v koncovce. Zlín tížila jako nepříjemný balvan nutnost zvítězit v odvetě o šest branek.

Nervozita se projevila zejména v úvodu utkání, kdy Slavia snadno získala dvoubrankový náskok. Zlín, bez zraněné Arnošové, se jen s obtížemi prosazoval proti důrazné a nekompromisní obraně soupeřek. 

Na rozdíl od prvního zápasu v Praze se zcela vytratila ve zlínském týmu Roubínková, kterou dokonale uhlídala teprve sedmnáctiletá Jonášová. Slavia držela krok a rychlé protiútoky zakončovala mnohem snadněji. Náznak zvratu přinesla levoruká Zámorská, zásluhou jejíž přesné koncovky získal Zlín do poločasu dvoubrankový náskok 13:11.

Po změně stran se domácím házenkářkám přiblížila vidina titulu, neboť v 33. minutě už vedly 15:12. Slavia ale stačila zlínskou naději záhy zadusit, přesně střílely Válová s Adámkovou a ze sedmimetrových hodů Knytlová. Pět minut před koncem ještě vedl Zlín o dva góly, jenže za tohoto stavu Zámorská neproměnila sedmimetrový hod a vzápětí při sólovém útoku vypadl Vaškové míč z ruky.

"V tom okamžiku jsme přestal věřit v zisk titulu," poznamenal trenér Zlína Jiří Zerzáň, který se domnívá, že o výsledku finálese rozhodlo už v prvním zápase v Praze. "Doplatili jsme na systém na dva zápasy, který více nahrával Slavii. Věřím, že v systému play off bychom vyhráli. Stejně tak jsme zaplatili za podstatně slabší výkon našich brankářek, kterým se nedařilo," posteskl si Zerzáň.

Slavia získala titul i zásluhou větší bojovnosti. "Z mého pohledu rozhodlo srdce. Naším cílem bylo hrát tak, jako by první utkání s naším pětibrankovým náskokem neexistovalo. Nechtěli jsme bránit náskok, hráli jsme na vítězství. I když tentokrát vyhrátve Zlíně bylo nad naše síly," řekl trenér Slavie Luboš Zeman.

Novesta Zlín - Slavia Praha 23:21 (13:11)
Branky:
Zámorská 9/2, Vašková 5, Kysučanová 4/2, Handlová 3, Roubínková 1, Mádrová 1 - Plamínková 5/1, Knytlová 5/4, Fischerová 4, Adámková 3, Vojtíšková 2, Válová 1, Jonášová 1. Rozhodčí: Konečný, Ondráš. Vyloučení: 0:2. Sedmimetrové hody: 5/4 - 5/5. Diváci: 1000. První zápas 22:27, mistrem je Slavia.

O 3. MÍSTO
Zora Olomouc - Železárny Veselí 28:18 (12:8)

Po vyrovnaném úvodu byly od stavu 3:3 jednoznačně lepší domácí hráčky. Už během poločasu si vybudovaly uklidňující čtyřbrankový náskok, který v druhé části zápasu ještě zvýšily až na konečný rozdíl deseti gólů. Olomouc porazila Veselí i podruhé a získala v extralize bronzové medaile.

Nejvíce branek: Polášková 6, Růžičková 5, Fryčáková 4, Fabíková 4/1 - Bělovská 6/3, Tomšejová 5/1, Tomečková 4/2. Rozhodčí: Pešek, Padevět. Sedmimetrové hody: 3/1 - 6/3. Vyloučení: 2:1. Diváci: 250. První zápas 19:18, třetí je Olomouc.

O 5. MÍSTO
Kunovice - Cheb 22:21 (10:13)

Odvetné utkání o páté místo mělo dramatický průběh: hostující Cheb už v poločase málem vymazal čtyřbrankovou ztrátu z domácí haly. Kunovice však v závěru přece jen otočily skóre ve svůj prospěch a konečnou pátou pozici v extralize si pojistily.

Nejvíce branek: Dorotíková 8, Vičánková 7 - Humlová a Fantová po 5. Rozhodčí: Bubeníček, Smékal. Sedmimetrové hody: 4/3 - 1/1. Vyloučení: 6:5. Diváci: 250. První zápas 23:19, páté jsou Kunovice.

O 7. MÍSTO

Plzeň - Střešovice 28:24 (13:11)

Plzeň měla se soupeřkami potíže jen v úvodu utkání, kdy doplatila na menší koncentraci a prohrávala o dvě branky. Od 20. minuty však domácí tým získal šňůrou čtyř gólů rozhodující náskok a ten ve značném horku, které v hale panovalo, poměrně snadno udržel i po změně stran. 

Nejvíce branek: Johannová 8, Sedláčková 7/2, Martenková a
Stoilovová po 3 - Munžilová 6, Pichlová 5, Gloserová 4/4. Rozhodčí: P. Šulc, Průcha. Sedmimetrové hody: 3/2 - 6/4. Vyloučení: 3:0. Diváci: 50. První zápas 20:17, sedmá je Plzeň.

Hráčky Slavie Praha se radují ze zisku titulu v házenkářské extralize.

Házenkářky Slavie si vychutnávají pocit držet pohár pro mistryně.

Házenkářky Slavie se radují z obhajoby titulu.

V řadách zlínských házenkářek zavládlo po utkání obrovské zklamání.

Zlínská Lenka Kysučanová ve výskoku.

Slávistka Marta Adámková se prosadila přes zlínskou obranu.

Zlínská Iva Zámorská nasazuje ke střele, zabránit se jí v tom snaží slávistky Plamínková a Válová.

,