Pokud Zerzáň kývne, povede reprezentaci

  • 2
Praha - Kdože bude trenérem reprezentačního výběru házenkářek? Rouška tajemna se zvolna odhaluje. Ve výběrovém řízení, které vyhlásil Český svaz házené (ČSH), byl zvolen Jiří Zerzáň, v současnosti kouč extraligového Zlína. "V sobotu mu předložím smlouvu a pokud podmínky přijme a smlouvu podepíše, bude rozhodnuto," vysvětloval předseda reprezentační komise Vojtěch Mareš. Jiří Zerzáň, který vedl v osmdesátých letech celek Československa a získal s ním stříbro na světovém šampionátu v roce 1986, zatím nechtěl celou věc komentovat.

Samozřejmě existuje i druhá varianta, že Zerzáň, který byl v roce 1993 coby kouč u zrodu samostatné české reprezentace, nakonec odmítne. V tom případě by svaz oslovil druhého kandidáta, lodivoda Olomouce Luboše Krejčíře. "Smlouva je v mnoha bodech stejná jako u reprezentačního trenéra mužů, hlavně co se týče ekonomických aspektů," poznamenal Mareš. Právě on lavičku českého týmu v červnu opustil.

Konkurzního řízení se zúčastnili pouze Zerzáň a Krejčíř, přestože předseda reprezentační komise oslovil i další odborníky. "Každý měl možnost," krčil rameny Vojtěch Mareš. Volba nakonec padla podle očekávání na Zerzáně, jehož svěřenkyně ve Zlíně v současnosti tvoří základ českého družstva.

Jestliže zkušený kormidelník nabízený post přijme, sám si sestaví realizační tým. Podle Mareše je možné, že nebude pevně obsazeno místo asistenta, na němž by se kvůli prohloubení spolupráce střídali extraligoví trenéři.

Smlouva je platná olympijský cyklus, jenž vyvrcholí v Aténách v roce 2004. "Pokud bude samozřejmě všechno fungovat, jak má," usmál se Vojtěch Mareš. Cíle jsou rovněž nasnadě, prvořadou záležitostí bude uspět příští rok v baráži a postoupit na evropský šampionát v roce 2002 v Dánsku.

Nový kormidelník se s týmem seznámí 22. října na soustředění v Nymburku, Češky se posléze zúčastní turnaje v Polsku, kde se kromě domácích hráček představí ještě Ukrajina a Rumunsko.

"Z ekonomických důvodů tentokrát nepozveme legionářky Čumplovou, Majíčkovou, Polozovou," poznamenal Mareš, který zvažoval pouze start Barákové z vídeňského Hypobanku. "Je přece jen nejblíž, ale kvůli klubovým povinnostem nakonec nepojede," dodal.