Házenkářky Olomouce se radují z výhry nad Slavií. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Vítězství vůle. Salčáková sťala Slavii čtyři sekundy před sirénou

  • 0
Časomíra ukrajovala poslední půlminutu a na tabuli svítilo skóre 25:25. Olomoucké házenkářky byly proti Slavii v oslabení, ale měly míč. Pětice hráček marně hledala skulinu v obraně Slavie, a když už zbývaly jen čtyři sekundy, naskočila z křídla Martina Salčáková a prostřelila brankářku Petru Pusztai. „Bohudík nám tam ta poslední střela spadla,“ jásal trenér Zory Libor Malínek.

Bezprostředně po gólu vběhla celá domácí lavička na hřiště a lidé na tribuně aplaudovali vestoje.

Radost si nakonec užili nadvakrát, hned po brance si totiž hosté stihli vzít oddechový čas, ve zbylých čtyřech sekundách už ale nedokázali vystřelit a vyrovnat. „Byl to i čas, kdy jsme se strachovali, aby to nespadlo na remízu,“ přiznal Malínek.

Pro Zoru bylo vítězství o to sladší, že se potýká se zraněními opor a také po většinu utkání jen dotahovala místy až čtyřbrankovou ztrátu. „Ta prohra nás mrzí, ale nedokázali jsme se vypořádat se střídající brankářkou. Polášková nás v závěru vychytala především z křídelních prostorů, kdy jsme nebyli schopní zakončit. I když jsme hráčky pobízeli k určitému druhu střelby, tak se nám to nepodařilo. A na druhou stranu křídelní hráčky Olomouce nám daly z tohoto prostoru víc branek,“ přiznal slávistický asistent Jan Salač.

Zora přežila i kritickou situaci šest minut před koncem, kdy se musela minutu bránit ve dvojnásobném oslabení po trestech za faul a špatné střídání. Slavia toho využila jen k jedné brance a domácí zvládnutá krize nakopla. „Musím pochválit družstvo, že se nevzdalo a bojovalo i za nepříznivého stavu o čtyři branky. Rozhodla Polášková v závěru, kdy měla tři čtyři zákroky při vyložených šancích Slavie,“ chválil Malínek brankářku, která po úspěšných zákrocích emotivními gesty rozvášnila na tribunách i jinak klidné hanácké povahy.

Šesti brankami k výhře přispěly křídelnice Tereza Fryčáková a pivotka Nikola Jansová. Po pěti kolech je Olomouc pátá se šesti body, v příštím kole se představí u nováčka interligy v Dunajské Stredě.