Momentka z extraligového utkání Plzeň - Frýdek-Místek

Momentka z extraligového utkání Plzeň - Frýdek-Místek | foto: Pavel Němeček, MAFRA

Boj o házenkářský titul, či o záchranu? Rozhodne poslední kolo

  • 1
Házenkáři SKP Frýdek-Místek i Baníku OKD Karviná stojí před klíčovou bitvou - až zápasy posledního kola základní části určí, zda skončí v elitní šestce a v nadstavbě budou hrát o titul, nebo ne.

Jednadvacet kol základní části extraligy mají házenkáři za sebou. Přesto stále není jisté, kdo bude hrát nadstavbu o titul a kdo bude bojovat pouze o záchranu. Z krajských týmů jsou ve hře o elitní šestku prozatím pátý SKP Frýdek-Místek a sedmý Baník OKD Karviná. Ve víkendovém posledním kole základní části se FrýdeckoMístečtí utkají s druhými Lovosicemi a Karvinští se čtvrtými Hranicemi.

A přestože jde o utkání posledního kola, ve kterém se hraje o vše, nebudou všechny zápasy začínat ve stejný čas. Po sobotních duelech nastoupí Frýdek-Místek doma proti Lovosicím až v neděli od 14 hodin.

"Televize si určila čas, kdy se bude hrát," připomněl frýdeckomístecký kouč Aleš Chrastina, že jde o televizní dohrávku. "Pokud chceme být v první šestce, nesmí nás zaskočit, že budeme vědět, o co hrajeme."

Chrastina tak narážel na fakt, že sobotní výsledky mohou před jeho tým postavit výhru nad Lovosicemi jako nutnost. Před Frýdek-Místek se mohou v případě svých výher dostat Dukla Praha, Karviná a také prozatím osmé Brno.

Matematika (ne)postupu

Karvinští potřebují k jistotě postupu porazit doma Hranice. Frýdek-Místek musí v případě výhry Karviné porazit Lovosice, a pokud Brno porazí první Plzeň, potřebuje nejméně bod.

"Je tam spousta vlivů, možností. Je to zamotané," připustil Chrastina, který se může spoléhat na střeleckou sílu svého týmu. Tabulce střelců vévodí se 115 brankami Vojtěch Petrovský, druhý je Jaroslav Dyba se 113 zásahy a Petr Kichner se dělí se 107 góly o čtvrtou příčku. "I tak musíme vycházet ze zajištěné obrany. Doufám, že se připravíme tak, abychom to zvládli. Lovosice jsou nepříjemný soupeř, ale je to technický mančaft, což je pro nás vhodnější. Určitě to bude hezké utkání."

O všechno budou hrát v sobotu doma od 18 hodin i Karvinští. "Utkání s Hranicemi bude dramatičností a důležitostí docela těžké pro obě mužstva," konstatoval šéf karvinského klubu Roman Farář.

Házenkáři z Karviné si v předchozích duelech zvedli sebevědomí vítězstvími nad vedoucí Plzní i druhými Lovosicemi. "Kluci jsou nabažení těmi výhrami. Musíme je trochu klidnit, aby po hodech nepřišel půst. Musí hrát to, co umí, to, co předváděli v předchozích třech zápasech. A doufám, že nás přijdou podpořit i fanoušci," dodal Farář.

Doma hraje v sobotu i Kopřivnice. V duelu se Zlínem už ale půjde jen o lepší pozici před nadstavbou o záchranu.