Český házenkář Alois Mráz v zápase s Makedonií.

Český házenkář Alois Mráz v zápase s Makedonií. | foto: ČSH - Alex Wipf

Potřebovali jsme dva body a máme jeden, litují házenkáři po dramatu

  • 2
Za výkon se stydět nemusejí. Jenže do slov českých házenkářů se i přesto vkrádá zklamání. "Musíme teď něco urvat proti Dánsku," předpokládá Alois Mráz po remíze 24:24 s Makedonií. Kvůli ní hráče ještě víc mrzí, jak moc jim nevyšel úvod. Desetibranková porážka od Rakouska jejich šance sráží.

Odchytal skvělý zápas. Kdo by o tom nevěděl, těžko by čekal, že Petra Štochla limituje zraněné koleno. "Jenže my potřebovali dva body - a máme jeden. Žádnou velkou radost mít nemůžeme," řekl reprezentační gólman. "Ukázali jsme morální sílu, ale musí se k ní přidat i házenkářská kvalita."

Češi jí nepředvedli málo, víc než remíza z toho však nerezultuje. "Byla tam už agresivita a drajv. Přesně tak, jak jsme si řekli po nepovedeném souboji proti Rakousku," uvedl Štochl. "To je pozitivní, ale základem jsou chybějící body."

Že Makedoncům pomohly sporné výroky sudích? Že do tvrdé, přesto férové házené nepatří jejich divadelní výstupy? Češi to přešli, stěžovali si spíš sami na sebe. Chyběly drobnosti. "V první půli nás lámaly technické chyby, tím jsme je nechávali ve hře," litoval Alois Mráz, na mistrovství česká jednička na pivotu. "Nezvládli jsme udělat poslední krůček. Bohužel," dodal křídelník Miroslav Jurka.

Jedním z pozitiv výkonu byla jednoznačně česká defenziva. "Kluci mi hodně pomohli. Dostali jsme hodně gólů ze sedmiček nebo po menších individuálních chybách, celkově však obrana fungovala bezvadně," řekl Štochl. Dále se střelecky blýsknul osmigólový Pavel Horák, výborně to jde oběma pravým křídlům Jurkovi i Sobolovi, o bojovnosti celého mužstva již byla řeč.

Jenže i tak vše směřuje k tomu, že Češi budou dost možná muset obrat aspoň o bod Dány, popřípadě jim kvůli celkovému skóre podlehnout co nejnižším rozdílem.

"Udrželi jsme se ve hře, ale ušili jsme si na sebe asi nejtěžší možný úkol," uznává Štochl. Ovšem bojovnost česká reprezentace neztrácí: "V minulosti už jsme dokázali porazit Francii, teď jsme v kvalifikační skupině vyřadili Němce. Vzdávat se nemůžeme a ani nebudeme."