Ofenzivní hra nás baví, libuje si Kulišťák

Zubří - Gól. Další gól. A znovu gól! Stále častěji si tento radostný pokřik užívají příznivci extraligových házenkářů Gumáren Zubří. Jejich oblíbenci jim nabízejí ofenzivní galapředstavení. V domácím prostředí průměrně nasází v jednom utkání téměř 37 branek.

Statistiky výrazně vylepšili v posledních dvou kolech. Třeboni nastříleli 51 branek, silnému Prešovu vstřelili 42 gólů.

"Útočná hra nás baví," pochvaluje si střední spojka a motor zuberské ofenzivy Jakub Kulišťák.

Jsou pro vás utkání, ve kterých se víc útočí, příjemnější než ta, v nichž se víc brání?
Určitě. V zápase s Prešovem ani jeden tým nebránil, hrálo se útočně. Nám útočná hra vyhovuje, proto výsledek vyšel úspěšněji pro nás.

Souboj s Prešovem, který jste vyhráli 42:34, všechny v hale nadchnul. Stál vás zasloužený triumf hodně sil?
Strašně moc. Po zápase jsem se ani moc extra neradoval. Všichni jsme seděli v šatně unavení a vyčerpaní. Od 15. minuty každého poločasu jsme chytali dech. Naštěstí jsme pořád vedli, to nás drželo nad vodou. Kdybychom většinu zápasu prohrávali, třeba bychom se zlomili a řekli si, že jsme unavení a nezvládneme to. Určitě to byl nejtěžší zápas v sezoně.

Pod vedením trenéra Hargaše předvádíte ódu na ofenzivní házenou.
On sám tvrdí, že ve velkém počtu branek je budoucnost vašeho sportu.

Počítám, že s jeho názorem souhlasíte.
Jasně. Lidem se určitě víc líbí, když padá hodně branek, než když hrajete zanďoura a bráníte. Podívejte se na německou ligu, která je top soutěží. Tam padá takové množství branek každý zápas. Doby, kdy se bránilo a hrálo na 20:20, jsou dávno pryč. Trenér nás učí, že když vstřelíme víc než třicet branek, nemůžeme prohrát. Ale pomalu to přestává být pravdou. Evropské mančafty se snaží o útočnou házenou. Vždyť při souboji s Prešovem měly oba mančafty přes třicet branek už v polovině druhého poločasu.

Výhra nad slovenským mistrem také potvrdila, že na podzim má Zubří mimořádnou formu. Až na výpadek v Lovosicích jste každého přestříleli. Téměř jisté je, že do dvouměsíční reprezentační přestávky vstoupíte z prvního místa. Už se spolu bavíte o tom, k jakým příčkám byste chtěli skvělou sezonu dotáhnout?
S každým takovým vítězstvím si zvedáme psychiku, takže se o tom začínáme bavit. Ale sezona je dlouhá. Loni jsme to taky měli dobře rozehrané, pak se pár hráčů zranilo a my zůstali bez medaile. Zápasy play-off jsou něco jiného než základní část. Proto zatím jdeme zápas od zápasu. Teď se připravujeme na utkání s Duklou, které bude možná ještě těžší než zápas s Prešovem.

Nedělní střetnutí Zubří v Praze vysílá ČT 4 sport od 16.30 hod.

Tři házenkáři rozjetého Zubří jsou v reprezentaci

Brankář Jakub Krupa, pivotman Tomáš Říha a spojka Martin Hrstka ze Zubří dostanou šanci v házenkářské reprezentaci. Hrát budou na Vánočním turnaji na Slovensku a na lednovém mezinárodním turnaji ve Francii.

"Na obou akcích se představí hlavně hráči z domácí soutěže a oni v ní patří k nejlepším," vysvětlil sportovní ředitel Gumáren Zubří Jiří Mika, který je zároveň asistentem reprezentačního trenéra.

V nominaci by se ovšem mohlo objevit víc zuberských hráčů. Mezi náhradníky figurují spojka Jakub Kulišťák a křídlo Tomáš Číp.

"V reprezentaci jsem ještě nehrál. Rád bych si to v ní zkusil, třeba dostanu šanci," věří Kulišťák, který ve středu režíroval výhru Zubří nad Prešovem 42:34.

Ve výběru navíc nechybí dva zuberští odchovanci, kteří působí v zahraničí - Tomáš Řezníček ze slovinského Velenje a Pavel Mičkal z německého Nordhornu.

Po skončení podzimní části házenkářské extraligy se národní tým sejde v úterý 18. prosince v Zubří.

Po dvoudenním kempu výprava odjede na Levic na tradiční turnaj Visegrádské čtyřky, kterého se zúčastní také Maďaři a Poláci. "Po návratu domů se rozejdeme, další sraz bude až po Novém roce," uvedl Mika.

Pro rozhodující fázi přípravy před mistrovstvím Evropy v Norsku trenéři Pauza s Mikou pozvali početný kádr. Opory se budou v Nymburku věnovat fyzické přípravě, zatímco členové širšího výběru dostanou šanci předvést se na prestižním turnaji v Paříži.

"Do Norska poletí šestnáct hráčů. Základ sestavy je jasný. Ti nejlepší z tohoto turnaje mají šance dostat se do nominace," poznamenal Mika.

Mistrovství Evropy začíná 17. ledna. Český tým v základní skupině narazí na Polsko, Chorvatsko a Slovinsko.

Jakub Kulišťák ze Zubří střílí v pohárovém utkání na branku Targu-Jiu.