Jan Filip

Jan Filip | foto: Alex Wipf

Němce dostaneme pod tlak naší obranou, věří házenkář Filip

  • 12
Niš (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - V českém týmu nenajdete zkušenějšího hráče. Jan Filip vede v házenkářské reprezentaci v následujících kategoriích: dal nejvíc branek (963), odehrál nejvíc zápasů (192) a také je nejstarší, v červnu mu bude 39 let.

Statistiky však dlouho přibývat nebudou. Křídelník Filip na Euru v Srbsku pomalu uzavírá svou reprezentační kariéru.

"Bude to moje poslední mistrovství, ale snad ne poslední turnaj," věří hrající kouč švýcarského St. Gallenu v to, že se Češi poperou o účast v olympijské kvalifikaci. Začíná se v neděli od 17.20 proti Německu.

Co s vámi dělá vědomí, že se v Srbsku možná loučíte s reprezentačním dresem?
Zatím to nějak nepociťuju. Jsme v Srbsku už skoro týden, věnovali jsme se hodně tréninku, zbytek času se snažíme si zpestřit nějakou zábavou. Zatím nepřemýšlím o tom, že je to možná můj poslední turnaj, připravuju se jako na každý jiný. Hlavní je být fit.

A jste? Důležité hráče Pavla Horáka, kapitána Karla Nocara i Aloise Mráze trápily různé šrámy.
Myslím, že Karel už je super, úplně v pořádku. U Lojzy je jasné, že po zlomenině prstu to bude ještě chvilku trvat.No a mně třeba v pátek ruplo v lýtku - doufám, že to bude dobré, Nějaké maličkosti tam jsou, ale do utkání s Němci se dáme do pořádku. Budeme schopní stoprocentně naskočit.

Berete Němce jinak než ostatní soupeře, když jste v bundeslize dlouho a úspěšně působil?
Pro každého házenkáře, a nejen pro ty, kdo v Německo působí nebo působili, to musí být zvláštní motivace, Německo je největší házenkářkou zemí, hrát proti nim je vždycky zvláštní, výjimečné.Navíc jde o úvodní zápas turnaje, který je strašně důležitý pro oba mančafty. Uděláme všechno proto, abychom uspěli.

Jak na to?
Myslím, že naším základním kamenem bude obrana včetně brankářů. A k tomu je potřeba hrát rychle, to je naše síla. Věřím, že máme defenzivu dost silnou na to, abychom Němce dostali pod tlak, aby dělali chyby. To je cesta.

Jaká je nálada v týmu, je znát blížící se start Eura?
Koncentrace bude stoprocentně ještě stoupat, ještě víc se upínat na zápas. Na poradách jsme analyzovali soupeřovu hru, pak už se každý bude soustředit jen na svou osobní přípravu - podle svého postu a úkolů, které má. A pak do toho vletíme.

Jak trávíte čas v Niši?
Kromě tréninků se snažíme vytvářet co nejlepší atmosféru, dělat různé vtípky. Prostředí nám sedí, v Niši jsme už poněkolikáté. Super je hlavně nová hala, to je velký krok dopředu oproti té staré konírně. Město je taky hezké, navíc Srbové jsou slovanský národ, i to nám pasuje.

V národním týmu jste dosud nastřílel 963 gólů. Co říkáte na to, že byste na Euru mohl stihnout magickou tisícovku?
Tohle není můj cíl. Samozřejmě budu rád, když přispěju góly, ostatně je dávám celý život. Nejdůležitější ale je, abych pomohl mančaftu. Když nedám ani branku a budu prospěšný jinak, bude to taky v pořádku.