Hana Martinková (vlevo) z Mostu střílí na branku Veselí

Hana Martinková (vlevo) z Mostu střílí na branku Veselí | foto: Martin Adamec, MAFRA

Mostecká házenkářka Martinková táhla reprezentaci. Zrodila se nová hvězda?

  • 0
Konec vysedávání na tribuně! Házenkářka Hana Martinková konečně prorazila v reprezentaci. Mostecký stroj na góly spolehlivě šlape i v českém trikotu.

"Jsem ráda, že mi trenér Bašný dal příležitost a mohla jsem ukázat svou hru. Překvapila jsem ho příjemně, tedy doufám," řekla Martinková, jedna z hvězd týmu v předkvalifikaci o mistrovství světa.

Vytáhlá spojka minulý víkend při výhrách nad Itálií, Bulharskem a Lotyšskem nasázela 19 branek, po slávistce Černé byla druhou nejlepší střelkyní družstva.

"Vážně 19 gólů? Tolik? Ty brďo, já to ani nepočítala. Jsem ráda, poměrně to tam padalo, ale mohlo to být i lepší," myslí si. Lepší? Výraznější stopu v reprezentaci ještě nezanechala. Aby ne, když dosud pořádně šanci nedostala.

"Poprvé jsem hrála v takhle důležitých utkáních. V kvalifikaci jsem nikdy nenastoupila, vždy jsem seděla na tribuně. Nedostala jsem se ani do základní nominace, byla jsem 15. - 16. hráčka," tvrdí tahounka Mostu.

Čekala, že bude víc nervózní. Byla v pohodě. A pomohla k drtivým triumfům. "Ani mi nepřišlo, že by mezinárodní házená byla tvrdší než v interlize," srovnává Martinková. "Asi to bylo tím, že jsme vyhrály všechny zápasy o třídu. Mnohem těžší mi přišla příprava se Slovenkami. Ty mě zmlátily mnohem víc," pamatuje si.

Že by se z ní stala házenkářská superstar, tomu se brání. "Ani na svém postu nejsem jednička, tou je výborná Helena Štěrbová, loni nejlepší hráčka interligy," ukázala na oporu Zlína. "V reprezentaci je velká konkurence, a to je jen dobře."

Martinkové se líbí, že si víc odfrkne než při zápasech svého klubu. "Trenér má víc možností, může podle soupeře točit hráčky. Víc si odpočineme, a když nastoupíme, za své minuty odvedeme stoprocentní výkon. Je to lepší než být pořád na hřišti."

To se 189 cm vysoké spojce děje v dresu Černých andělů, kteří na ni spoléhají. Je třetí nejlepší střelkyní interligy, dala 85 gólů, víc než čtvrtinu mosteckých. Spolu s ní byla v reprezentaci i její spoluhráčka, taky spojka Martina Crhová. Nastoupila jen proti Bulharkám.

"V reprezentaci hraje na jiném postu než v Mostě, na pravém křídle. Je tam taky konkurence. Ale já jsem strašně ráda, že jsme to prožily spolu, je to velká podpora."

Most dnes od šesti večer hraje v Lounech čtvrtfinále poháru s Olomoucí. Když se opory vrátily z národního týmu, Anděly už netrénoval Jiří Hanus, ale Tomáš Kuťka.

"Na Jiřího Hanuse jsme byly zvyklé, trénoval nás od postupu do 1. ligy. Je to velká změna, ale my jsme na to malí páni. I pan Kuťka je výborný trenér, uvidíme, jaká bude hra pod jeho velením."