Němečtí házenkáři slaví titul mistrů Evropy.

Němečtí házenkáři slaví titul mistrů Evropy. | foto: AP

Gratulovala i Merkelová: Německo senzačně vládne házenkářské Evropě

  • 5
Evropská házená má velmi nečekané krále: po dvanácti letech se na trůn vrací Německo. Jeho mladý tým bez výrazných hvězd ve finále jednoznačně převýšil favority ze Španělska, když jim defenzivou na samé hraně házenkářských možností dovolil vstřelit minimum branek. Němci slaví zlato po drtivém triumfu 24:17.

Trenérovi už po semifinále s gratulací volala sama kancléřka Angela Merkelová, jeho mužstvo na dálku oceňovali mezi jinými tenisová legenda Boris Becker, basketbalový obr Dirk Nowitzki i fotbalové celebrity země. A dá se čekat, že v dalších hodinách bude příval chvály ještě mohutnější.

Německo je na nohou, jeho házenkáři jsou králi Evropy!

Ve finále proti Španělsku dokončili jízdu podceňovaných. Mužstvo s mnoha mladíky, kteří mají rozhodně víc talentu než mezinárodního renomé, získalo velmi nečekané zlato - a je třeba dodat, že zaslouženě.

Sami hráči si místo poslouchání chvály za vzor před finále vzali tenistku Angelique Kerberovou, senzační triumfátorku na Australian Open. Což byl pohled správným směrem: Kerberové se ve finále proti dominantní Sereně Williamsové nedávaly výrazné šance, přesto uspěla.

„Bylo geniální, kolik energie ze sebe dostala. Kéž bychom mohli slavit spolu,“ zasnil se před bojem o zlato křídelník Rune Dahmke. A vida: stejně jako jí i německým házenkářům věřil málokdo, zvlášť když jim kvůli zranění chybělo několik největších es. Přesto jsou i oni na vrcholu.

Ukázková součinnost obrany s výkonem mohutného brankáře Wolffa zapříčinila, že první půle skončila náskokem Němců 10:6; mladý německý kádr hrál na hraně obětavosti, možná i za hranou agresivity, ale mělo to efekt v podobě průběžného výsledku, jaký je ve špičkové mezinárodní házené výjimečný.

A ani po poločase se věci nezměnily.

Finále bylo jen vyvrcholením toho, co mužstvu naordinoval šéf lavičky, 42letý Islanďan Dagur Sigurdsson. Když reprezentaci přebíral, jakožto cizinec byl od začátku pod větším tlakem. Když mu před Eurem postupně odpadávaly zraněné hvězdy, nečekalo se od Němců nic převratného.

Sigurdsson se přesto stal režisérem úspěchu. V atmosféře důvěry orchestroval „stroj“, v němž hráči důsledně plnili své role. Vytipoval méně známé, ale tělesnými parametry ideální obranáře. Hráčům postupně vštípil, že TO mohou dokázat.

Brankář Andreas Wolff, jeden z hlavních hrdinů, už na začátku Eura prohlásil: „Věřím, že získáme zlato. Snít je dovoleno, ne?“ Ze snů je najednou realita. A Německo opěvuje své zlaté hochy.

Mistrovství Evropy házenkářů v Krakově

Finále

Německo - Španělsko 24:17 (10:6)
Nejvíce branek:
Häfner 7, Dahmke 4, Reichmann a Fäth po 3 - Entrerrios 5, Tomas 4/3, Dujšebajev 3. Rozhodčí: Gjeding, Hansen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 3/1 - 6/4. Vyloučení: 8:4.