Milan Berka z Lovosic v utkání proti Zubří

Milan Berka z Lovosic v utkání proti Zubří | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Je o co hrát. Myslet jinak by byla sebevražda, hecují se v Lovosicích

  • 0
Jak zatočit s nepohodou? Nepohodovou výhrou! Díky vydřenému vítězství 27:25 nad mistrovským Zubřím mohou házenkáři Lovosic dál snít o medaili v extralize. A ještě se úplně nevzdávají ani myšlenek na titul.

"Pořád máme velkou motivaci. Byla by sebevražda uvažovat jinak," prohlásil lovosický trenér Vojtěch Srba. Na vítězství medailoví adepti čekali dva zápasy. Doma s Plzní náskok promrhali a v Jičíně ztrátu nedohnali. I proti mistrovi hrozilo, že Lovosicím kvůli špatnému finiši zase 2 body proklouznou mezi prsty. Ale nakonec těsný náskok přece uhlídaly.

"Na naší hře je patrná nepohoda. V první půli jsme hráli výborně, vytvářeli si jednoduše a účelně příležitosti, ale strašně jsme s nimi nakládali. Měli jsme hroznou koncovku, malinko jsme si tu nervozitu přenesli i do druhé půle. Několikrát jsme měli utkání natažené na pět gólů, ale nebyli jsme v takové pohodě, abychom soupeře dorazili."

Zubří to využilo a dostalo se až na rozdíl gólu. "Tak blízko jsme je pustili proto, že jsme ke špatné koncovce přidávali ještě technické chyby. Ale měli jsme zákroky Artura Adamíka v bráně, podržel nás. To vyvážilo ty naše chyby," děkoval brankáři Srba.

Josef Jonáš z Lovosic zakončuje v utkání se Zubří.

Josef Jonáš, letošní lovosické zjevení, další klíč k výhře. 19letá spojka nasázela 9 branek - znovu nejlepší střelec týmu! "Začalo se dařit a snad to tak dlouho vydrží," usmál se talent. A Srba chválil: "Pepa měl výborný vstup do letošního roku, drží si vysoký standard a je to taková naše přidaná hodnota. Ale zase nemůže v útoku kvůli zdravotním potížím nastupovat střelecky klíčový Motl. Byli bychom výrazně silnější, kdyby tam byli oba."

Je to hlavně o hlavě

Za lovosickými problémy kouč vidí i pošramocenou psychiku z předchozích bitev. "Je to hlavně o hlavě. Byli jsme dobře připravení na Zubří, ale nedali jsme 18x ze šestky gól. Standardně by to mělo být něco mezi 8-12 chybnými pokusy. To máte hned 6 branek navíc. Kdyby byly, výsledek je úplně jiný."

Možná se hráčům Lovosic vkrádaly do hlav i myšlenky o další promarněné šanci na titul. "To vůbec ne. Spíš to, že jsme tohle utkání museli nutně zvládnout. To se na nás podepsalo. Příště máme znovu velkou motivaci proti Hranicím. Snad nám to sedne a bude to odrazový můstek na venkovní duely na Dukle a v Plzni."

Zatímco Lovosice upachtěná výhra udržela ve hře o medaili, šampionům ze Zubří se vzdaluje.

"Opět rozhodly naše přesilovky. Nedávali jsme góly a ještě v nich dva tři dostali. Ke konci jsme neproměnili ani vyložené šance, v důležitých momentech jsme neubránili. Ale i tak mám smíšené pocity, podle mě jsme si zasloužili bod," tvářil se ukřivděně brankář Zubří Petr Orság. "Raději se víc nebudu vyjadřovat. Nebyl bych objektivní."

I tento zápas ukázal, jak nezvykle vyrovnaná je letošní extraligová špička. I lídr Jičín padl: o gól na půdě druhých Hranic.

"Uvidíme, jak zvládne sérii tří ze čtyř zápasů venku. Pokud někde něco uhraje, tak už mu titul nikdo nesebere," předpovídá Srba.

A o co se porvou ve zbývajících devíti kolech Lovosice? "Chceme být co nejlepší, i když nemáme herní ani zdravotní pohodu. Budou rozhodovat detaily, jeden zápas. Ve hře jsme, medailové umístění máme ve svých rukách. Víc uvidíme po polovině nadstavby, jak na tom budeme."