Kluci mají šanci uspět, míní Kubeš

Halmstad - Čeští házenkáři měli ve třech utkáních základní skupiny evropského šampionátu v hledišti göteborgské haly Scandinavium poměrně početnou skupinu fanoušků. Vedle tří desítek talentovaných dětí z tréninkových středisek mládeže, které vyrazily na sever za odměnu a na zkušenou pod vedením slavných házenkářů minulosti Jiřího Víchy a Vojtěcha Mareše, držel svým kamarádům přímo na místě palce i člen širšího reprezentačního kádru a v současnosti hráč švédského celku Drott Halmstad Daniel Kubeš.

"Viděl jsem všechny tři zápasy a tak jsem ještě plný zážitků. Ale to kluci určitě taky. Hrát před jedenácti tisíci diváky, to je hodně pěkný pocit. Tím spíš, když se daří," tvrdí bývalý házenkář pražské Dukly. A jak viděl cestu českého týmu základní skupinou?

"Zápas s Polskem byl klíčový, a tak možná i proto se nehrála moc pěkná házená. Kluci naštěstí koncovku zvládli, hodně je podržel Martin Galia. Pak přišli Švédové, což je nejtěžší soupeř, na kterého dnes můžete narazit. Tým bez slabin, čtrnáct naprosto  vyrovnaných hráčů. Zajímavé je, že trenér Johansson střídá pravidelně po patnácti minutách a to bez ohledu na momentální výsledek. V jeho mužstvu se snoubí zkušenost, technika a nebojím se říci i házenkářská  genialita," vysekl český hráč poklonu domácímu celku.

"Proti nám hráli to, co potřebovali pořád stejné tempo a žádný stres. Já před utkaním tipoval výsledek 30:20, takže jsem nebyl tak daleko. Naše hra za nimi zaostává především v útočné fázi, v obraně se s nimi ale můžeme v klidu měřit. Čím více zápasů s nimi odehrajeme, tím dřív se jim můžeme přiblížit..."

Podobně jako většinu házenkářských fandů i Daniela Kubeše nadchl především výkon českého celku v závěrečném utkání s Ukrajinou. "Nejlepší zápas našich kluků. Trenér perfektně zvolil taktiku, kterou podepřely vynikající individuální výkony Galii a Radčenka. Saša dával dost gólů, ale důležité bylo i to, že perfektně ubránil Velykého, nejlepšího ukrajinského hráče. Kluci opravdu bojovali a vitězství si zasloužili. Nyní se jim otvírá dobrá šance na nejlepší umístění za několik posledních let."

V úterý odstartuje pro dvanáct nejlepších evropských týmů druhá část šampionátu, prvním soupeřem českého družstva bude od 18 hodin Dánsko. "To je strašně nebezpečný soupeř. Dánům se podařilo dát dohromady  výborný tým složený především z hráčů Koldingu a bundesligových klubů. Sehráli vynikající zápas s  Ruskem, což jim určitě hodně  psychicky pomohlo," míní Dan Kubeš, kterého zaujala prezentace šampionátu  ve švédských médiích. "Házená tu plní první stránky novin, je to v současnosti nejen sportovní, ale i  nejpodstatnější společenská událost.