Česko - Slovinsko: Filip Jícha se probíjí přes Vida Kavtičnika

Česko - Slovinsko: Filip Jícha se probíjí přes Vida Kavtičnika | foto: AP

Házenkáři se o Euro 2012 utkají s Norskem, Řeckem a Nizozemskem

  • 3
Čeští házenkáři se o evropský šampionát 2012, které hostí Srbsko, utkají s Norskem, Nizozemskem a Řeckem. Z každé skupiny postupují na závěrečný turnaj dva nejlepší celky.

Češi jsou společně s Norskem, které bylo při losu v Bělehradě nasazeno do prvního koše, jedním ze dvou jasných favoritů na postup.

Hlavního soupeře o vítězství ve skupině vidí i reprezentační opora Jan Filip, který hovořil pro oficiální svazový web: "Nejsilnější je samozřejmě tým Norska. Ten je zhruba na naší úrovni a my jsme s ním v lednu na turnaji v Dánsku zvítězili o pět branek."

Filip ale varuje i před ostatními soupeři. "Řekové mají řadu dobrých házenkářů, kteří působí v Německu. Ti jsou nevyzpytatelným soupeřem a hodně u nich záleží na tom, jakou mají zrovna náladu. Určitě se nesmí podcenit. Stejně jako Nizozemsko. To udělalo za poslední dobu krok nahoru, pár hráčů také hraje Bundesligu a určitě to není soupeř, který by byl dopředu poražený," upozorňuje zkušené české křídlo.

Reprezentace na letošním evropském šampionátu v Rakousku obsadila osmou příčku, Norsko na ME skončilo sedmé, z třetího koše bylo do skupiny přilosováno Nizozemsko a z posledního Řecko.

O šampionát se bude bojovat tradičním systémem jeden zápas doma -jeden zápas venku. Každý výběr odehraje celkem šest duelů. Kvalifikace startuje 27. října 2010 a končí 12. června 2011.

Turnaj se uskuteční v srbských městech Bělehrad, Niš, Vršac a Novy Sad. Postup mají zajištěni francouzští obhájci evropského zlata a srbští organizátoři, hraje se o dalších 14 míst.

los kvalifikace na Euro 2012

Skupina 1: Maďarsko, Makedonie, Bosna a Hercegovina, vítěz skupiny A/kvalifikace fáze 1 (Estonsko, Kypr, Bulharsko, či Velká Británie)
Skupina 2: Chorvatsko, Španělsko, Rumunsko, Litva
Skupina 3: Polsko, Slovinsko, Ukrajina, Portugalsko
Skupina 4: Švédsko, Slovensko, Černá Hora, vítěz skupiny C/kvalifikace fáze 1 (Izrael, Belgie, Turecko, či Lucembursko)
Skupina 5: Německo, Island, Rakousko, vítěz skupiny B/kvalifikace fáze 1 (Lotyšsko, Itálie, Finsko, či Gruzie)
Skupina 6: Norsko, Česko, Nizozemsko, Řecko
Skupina 7: Dánsko, Rusko, Bělorusko, Švýcarsko