Házenkářky Mostu slaví pohárový triumf.

Házenkářky Mostu slaví pohárový triumf. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Mostecké házenkářky zase vyhrály Český pohár, Slavii zdolaly o pět gólů

  • 1
Mostecké házenkářky si zorganizovaly mejdan už den před Silvestrem. V neděli totiž popáté zvedly nad hlavu Český pohár, na domácí půdě Slavii ve finále turnaje Final Four přehrály 30:25 a odšpuntovaly veselí s nablýskanou trofejí.

„Mladší ročníky to patřičně oslaví a určitě si pohár zaberou někam na chatu,“ usmívala se jedna z opor Lucia Mikulčíková.

Černí andělé vyhráli domácí pohár popáté z posledních šesti let, zato Slavia na rekordní desátý triumf nedosáhla; opakovalo se loňské finále i loňský vítěz.

„Odehrály jsme velmi kvalitní utkání, bylo tvrdé s plno fauly, nás zradila koncovka. A bohužel nás tenhle víkend nepodržely ani brankářky, jak jsme si představovaly,“ litovala slávistická asistentka trenéra Petra Vítková.

Mostu chyběly zkušené Borovská, která je po operaci ramena, a Janoušková – ta ukončila kvůli práci dočasně kariéru. V zápase ani jednou neprohrával. A když se ve 2. půli Slavia dotáhla na gól, Anděly vzpružil oddechový čas. Po něm zase odskočili.

„Dominovali jsme, jsem šťastný. Už jsme potřebovali úspěch, protože v Poháru EHF to bylo dost jasné a v interlize nás bolí tři prohry,“ tvrdil trenér českých šampionek Peter Dávid, který má přebudované družstvo: „Je neuvěřitelně mladé, ale už mentálně silné.“

Což Most prokázal už v sobotu, kdy přes Porubu přešel až díky sedmimetrovým hodům. Slavia v semifinále předčila Veselí 31:29.

Vítězky poháru si odnesly 50 tisíc korun, poražené 30 tisíc. Vstupné bylo dobrovolné, fanoušci, ale i hráčky, funkcionáři nebo rozhodčí vybrali téměř 33 tisíc korun na pomoc rodinám postiženým neštěstím na dole ČSM na Karvinsku.

Finále Českého poháru házenkářek v Mostě

Most - Slavia Praha 30:25 (16:14)

Nejvíce branek: A. Kostelná 9/4, Kovářová 7, Zachová 6 - Galušková 8/4, Jačková 6/1, Pokorná a V. Fryčáková po 3.

Sestavy:
Most:
Müllnerová, Novotná – Mikulčík, Zachová, Kovářová, Mikulášková, Jungová, Opátová, Tesařová, Eksteinová, Stříšková, Švihnosová, Šustková, Dvořáková V., Dvořáková K.
Slavia: Serafimová, Hillebrandová, Šlejtrová – Franková, Míšová, Večeřová, Jačková, Tulipánová, Pokorná, T. Fryčáková, V. Fryčáková, Svobodová, Galušková, Chlupová, Slabá, Limaová Borgesová

Konečné pořadí:
1. Most, 2. Slavia Praha, 3.-4. Veselí nad Moravou a Poruba.