Česká házenkářka Iveta Luzumová (vpravo) a Kathrine Brothmannová Heindahlová z...

Česká házenkářka Iveta Luzumová (vpravo) a Kathrine Brothmannová Heindahlová z Dánska. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Házenkářky vyzkouší proti Slovensku novou obranu i kombinace

  • 0
České házenkářky absolvují v pátek a v sobotu v Púchově dvě utkání se slovenskou reprezentací v rámci přípravy na prosincové mistrovství Evropy ve Francii. Hráčky si v nich vyzkoušejí nové kombinace v útoku i obranu s jednou vysunutou hráčkou, které tým nacvičoval pod vedením trenéra Jana Bašného v týdnu na soustředění v Luhačovicích.

Házenkářky odehrají první dva oficiální mezistátní zápasy od červnové kvalifikace. „Cíle přátelských zápasů jsou stejné. Vyzkoušíme si, co jsme si natrénovali. Chci, aby se to objevilo v určité kvalitě. Máme taky nějaké nové hráčky a je potřeba je vidět v zápasovém rytmu,“ řekl Bašný.

Házenkářkám bude na ME chybět Maňáková, o Hrbkové se rozhodne

Kromě stálic, jako je kapitánka Iveta Luzumová, křídelní hráčky Jana Knedlíková s Kristýnou Mika Salčákovou nebo brankářka Lucie Satrapová, se k týmu připojily třeba spojky Sára Kovářová, Veronika Mikulášková nebo Jana Šustková, na pivotu pak Michaela Konečná nebo Veronika Andrýsková.

Podle Bašného se v zápasech ukáže, které nové hráčky jsou schopné a lze s nimi do budoucna počítat. „Navíc i reprezentační tým potřebuje hrát, aby se dostal do tempa šampionátu,“ dodal Bašný.

Družstvo se ve dvou zápasech nezaměří na slovenského protivníka, ale bude si zkoušet vlastní věci. „Chtěli bychom si vyzkoušet jiný typ obrany než ten, který hráváme nejčastěji. Budeme tedy zkoušet obranu 1-5,“ nastínil Bašný, že chce nechat pět hráček zatažených a jednu vysunutou, která by měla narušovat rozehrávku soupeře.

Dosud český tým hrával spíš zataženou obranu. „Dále jsme si nacvičili některé nové kombinace a také kombinace do rychlého útoku. Chceme si vyzkoušet, jestli to má šanci,“ dodal Bašný.

Páteční zápas začne v Púchově v 18:00, sobotní odveta už v 11:00.