Na přerovskou branku pálí zlínský házenkář Filip Dujčak.

Na přerovskou branku pálí zlínský házenkář Filip Dujčak. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Házená v Přerově neskončí tím, že sestoupíme, tvrdí šéf klubu Buček

  • 0
Pětadvacet zápasů, pětadvacet porážek. Bilance přerovských házenkářů v této sezoně nemůže být horší. Přesto se mohou zachránit, pokud uspějí v sérii o jedenácté místo, jež dnes (17.00) a zítra (11.00) začíná v Litovli. Je to však málo pravděpodobné, v základní části prohrál Sokol oba vzájemné zápasy o deset a šestnáct branek. Zdá se, že nic nemůže zabránit tomu, aby z Přerova po šesti letech zmizela extraliga. „Ze sestupu bych nebyl štěstím bez sebe, ale je to jenom sport,“ říká smířeně předseda klubu Richard Buček.

Čím si vysvětlujete, že jste za sezonu nevyhráli jediný zápas?
Odešla od nás hromada hráčů, kteří v minulosti patřili mezi opory. Nemohli jsme konkurovat nabídkám odjinud a nepodařilo se sehnat ani adekvátní náhradu. Dali jsme šanci některým našim mladým hráčům, ovšem ti nejsou vždy schopni plnit, co po nich požadujeme.

Je reálné odvrátit sestup v sérii s nováčkem z Litovle?
Oběma mužstvům jde o všechno. Z pohledu kádrů a výsledků v základní části a nástavbě je Litovel velkým favoritem. Můžeme jen zkusit zabojovat a překvapit dobrým výkonem a nějakým lepším výsledkem.

Lepším výsledkem myslíte konečně vyhrát?
Nikdy se nemá házet flinta do žita. Věřím, že chlapci na hřišti odvedou nejlepší možný výkon, Litovel potrápíme a nějakou výhru uděláme. Jestli to bude stačit na udržení, nebo ne, to je druhá věc. K tomu je potřeba vyhrát třikrát, a to pro nás není málo. Ale teprve až skončí série, budeme vědět, jestli jsme uspěli, nebo ne.

V první sérii o udržení jste s Jičínem třikrát vysoko prohráli. Čekali jste víc?
Vyřazovací část není pro nás ideální. Máme úzký kádr, a protože se v Jičíně hrály dva zápasy po sobě, bylo mi jasné, že to na vítězství nebude. Podařilo se nám dobře odehrát pětadvacet minut v prvním zápase (22:42) a pak druhou polovinu ve druhém zápase (22:34). Třetí utkání nám hodně nevyšlo (19:40). I když jsme si šance vytvořili, nebyli jsme schopní je proměnit a zahodili jsme deset až dvanáct náskoků z brankoviště. V celé sérii byl Jičín jasně lepší a moc jsem nepočítal s tím, že bychom zrovna s ním udělali první body v letošní sezoně.

Tušíte co by následovalo, pokud by Přerov z extraligy spadl?
Házená tu nekončí tím, že sestoupíme. Samozřejmě je to škoda, ale bohužel v současné době na větší výkonnost nemáme. Musíme počítat i s tím, že budeme hrát první ligu. V takovém případě předpokládám, že kádr udržíme, bude ale záležet na tom, kolik peněz se nám na sezonu podaří sehnat. To už je otázka ekonomická.

Nakolik souvisí ekonomika s letošní špatnou sezonou?
V extralize jsme šest let a ať jsme výsledky měli, nebo ne, každý rok jsme těžce sháněli peníze od sponzorů nebo z grantů kraje či města. Peněz do sportu je čím dál méně a pokud nemáte generálního sponzora, což se u menších sportů velmi těžko shání, je to opravdu každý rok velký boj o naplnění rozpočtu.

Vypadá to, že už jste se sestupem smířený.
To je až ta poslední varianta, ale musíme s ní počítat. Nemůžeme říct, že vyhrajeme poslední tři zápasy a budeme mít pokoj. I pokud bychom se udrželi, stejně by přišlo na řadu řešení personální otázky a to, na jakou soutěž budeme mít kádr.

Může vám tedy pád do první ligy paradoxně ulevit od ekonomických starostí?
Sestup je nepříjemný, ale nejde o život. Pokud se týká ekonomického problému a jestli se mi uleví, to nevím, protože i na první ligu musíte shánět peníze, stejně jako na druhou nebo na oblastní přebor.