ilusrtea

ilusrtea | foto: Karel Pešek, MAFRA

Slovák Michňák: Házenkáři Glasgow, to je mix hráčů z celého světa

  • 0
Před šesti lety ho zlákal kamarád z dětství, aby za ním odešel do Velké Británie pracovat. A protože na rodném Slovensku hrál Dominik Michňák za béčko Tatranu Prešov druhou nejvyšší soutěž, rozhodl se, že by mohl v kariéře pokračovat i na ostrovech.

„Na internetu jsem si vyhledal, kde se hraje házená, napsal jsem podle tabulky na tři nejlepší kluby e-mail. No a z Glasgow mi odepsali, tak jsem zašel na trénink a od té doby tam hraju,“ popisoval Dominik Michňák v rozhovoru pro MF DNES, který vznikal přes internet.

S klubem HC Glasgow je teď na prahu historického okamžiku, poprvé se představí v evropských pohárech. Skotskou ligu vyhrál tým za šest let, co v klubu působí i Michňák, celkem třikrát (2015, 2016 a 2018). Letos přidal i triumf v národním poháru a premiérově ovládl také britský šampionát.

Přitom v týmu jsou jen dva rodilí Britové. Najdete tam čtyři rodáky ze Španělska, dva Francouze a Poláky či házenkáře z Řecka, Austrálie, Hongkongu a Malty. „Všechno to jsou kluci, kteří už měli s házenou zkušenosti z domova,“ vysvětloval 28letý Slovák.

Tak třeba Španěl Gabriel Fernández Alonso začínal ve slavném Ademaru Leon, jeho krajan Ignacio Arraras zase pochází z Pamplony, kde hrál Talent loni proti klubu Helvetia Anaitasuna. Polák Sebastia Blaszczyk je zase odchovancem Chrobry Glogow, s nímž se teď plzeňští házenkáři střetli na turnaji v Jičíně.

Michael Thomas si dokonce zahrál za Austrálii na třech mistrovstvích světa. Pro talentovaného Benjamina Voté bude zase cesta do Plzně poslední v dresu HC Glasgow, pak se rozhodl zkusit štěstí v rodné Francii.

V každém případě se v Plzni ukáže zajímavý mix házenkářů ze všech koutů světa. „Na Slovensku bychom hráli asi někde na chvostu extraligy,“ odhaduje Michňák, který pracuje jako supervizor ve skladu. A není sám, kdo má vedle házené i civilní zaměstnání. „Většina kluků pracuje, ti mladší ještě studují,“ prozradil Michňák. „Máme v týmu tělocvikáře, laboranta. Ani pořádně nevím, co vlastně všichni kluci dělají,“ usmál se slovenský házenkář.

V neděli a v pondělí v Plzni poměří síly s českým vicemistrem. Půjde o postup do druhého kola Poháru EHF, ve kterém na lepšího z této dvojice čeká rumunská Dobrogea Sud Constanta.


Témata: Glasgow, Mix