Momentka z rozhodujícího semifinále mezi Plzní a Zubřím.

Momentka z rozhodujícího semifinále mezi Plzní a Zubřím. | foto: Milena Sojková, MAFRA

Mladíci naznačili potenciál, Zubří slaví extraligový bronz

  • 0
Čtyřletý medailový půst je u konce. Zuberští házenkáři završili vydařenou sezonu, v níž řada mladíků naznačila svůj obrovský potenciál, třetím místem. V rozhodujícím pátém duelu o bronz doma deklasovali Duklu Praha 37:28.

„Jsem strašně šťastný, hlavně za kluky,“ pousmál se trenér HC Robe Zubří Peter Dávid, který tým přebral loni v létě po Michalu Tonarovi, jenž odešel do Dukly.

Pro klub je to šestý bronz a patnáctá medaile v samostatné české soutěži. V sérii s Duklou těžil tým z Valašska z domácího prostředí. Zatímco v metropoli se trápil, všechna utkání před vlastními bouřlivými diváky vyhrál nejméně o sedm gólů. A nebýt toho, že v závěru poslední bitvy je bavil hezkými kombinacemi, mohl být rozdíl dvouciferný.

„Diváci byli celý rok neskuteční. I když jsme prohrávali, pořád nám věřili,“ poznamenalo reprezentační křídlo Miroslav Jurka. „Jsem strašně rád, že jsme jim udělali radost.“

Zubří prohrávalo jen jednou – 2:3. Brankář Šimon Mizera pak převedl několik fantastických zákroků, obrana byla čím dál neprostupnější a téměř každá ofenzivní akce skončila brankou. Brzy bylo jasno, že Zubří tento zápas nepustí.

„První půle, to byl doslova traumpoločas,“ rozplýval se Dávid po vedení 19:10. „Strašně moc jsme chtěli, pořád jsme se hecovali.“

Všichni hráči i celý realizační tým měli z medaile obrovskou radost, což dávali na palubovce i následně v šatně jasně najevo. Podařilo se jim překrýt velké zklamání, které je přepadlo po nešťastné semifinálové bitvě s Plzní. V klíčovém duelu na západě Čech měli nakročeno do boje o titul, jenže jim zůstala jen série útěchy.

„Sezona byla perfektní. Moc by mě mrzelo, kdybychom ji nezakončili úspěchem,“ podotkl Dávid.

Oslavy bronzu se zároveň nesly ve znamení rozlučky s několika oporami. Končí oba brankáři. Mizera přestupuje do norského Elverumu, smlouva vypršela Milanu Malinovi. Ze studijních důvodů odcházejí Jiří Dokoupil (Dukla) a Josef Dobeš. A jen jako občasná výpomoc bude nastupovat Jurka, který chystá přestup do některého z okolních klubů v nižší soutěži.

Talentovaný kádr, který začne přípravu 11. července a v brance ho doplní zkušený navrátilec Jakub Krupa, se v nové sezoně opět představí v evropské soutěži. Čeká jej Pohár EHF, v němž letos postoupil do třetího kola.

„Kluci od nás mají devízu, že budou hrát pohár. Slíbili jsme jim, že když budou bojovat, přihlásíme se,“ uvedl předseda klubu Jaroslav Dořičák.