Trenér českých házenkářek Jan Bašný sleduje hru svých svěřenkyň.

Trenér českých házenkářek Jan Bašný sleduje hru svých svěřenkyň. | foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Dánové to vzali i za Nory, mistrovství Evropy házenkářek uspořádají sami

  • 0
Mistrovství Evropy házenkářek bude v prosinci kompletně hostit Dánsko. Kromě Herningu, kde bude hrát skupinu český tým, se šampionát uskuteční také v Koldingu. Původně se měla část šampionátu konat v Norsku, které se však před týdnem spolupořadatelství kvůli koronavirové pandemii vzdalo. Mistrovství Evropy začne příští čtvrtek 3. prosince.

Dánští organizátoři od minulého týdne čekali na souhlas od dánské vlády i zdravotnických úřadů. „Celé mistrovství Evropy házenkářek na dánském území má zelenou,“ oznámila v pondělí ministryně kultury Joy Mogensenová.

„Všechny týmy se na šampionát - byť za různých podmínek - připravují už dlouho. Kdyby se Euro zrušilo, přišla by vniveč spousta energie a úsilí,“ uvedl trenér české reprezentace Jan Bašný na svazovém webu. S týmem se chystá na šampionát od neděle v Chebu.

„Jsme rádi, se Euro nakonec uskuteční. Všichni se na to těšíme. Ačkoliv to samozřejmě bude zvláštní Euro,“ řekl manažer národního týmu Adam Štegl. „Každá země bude na šampionát jinak připravená, v různých zemích platí různé karanténní podmínky dopadající na jednotlivé pozitivně testované hráčky nebo celé týmy,“ doplnil.

Připomněl, že zápasy budou bez diváků. „Hrát takové zápasy - pro někoho třeba jednou za život - je samozřejmě těžké. Bez diváků to bude samozřejmě úplně jiné. Jsme ale rádi, že nemusíme měnit žádné plány a i pro naše mladé hráčky bude obrovská zkušenost hrát proti top týmům Evropy,“ dodal Štegl.

Šéf Evropské házenkářské federace Michael Wiederer vyzdvihl úsilí dánských funkcionářů, díky kterému se povedlo šampionát zachránit. ¨

„Máme za sebou mimořádně náročný týden i na tuto obtížnou dobu. Nelze dostatečně ocenit flexibilitu a snahu, jakou vyvinuli, zvlášť když šlo o vytvoření zcela bezpečného prostředí pro všechny účastníky na zcela novém místě,“ uvedl Wiederer v tiskové zprávě.

Kolding bude hostit v Sydbank Areně základní skupiny C a D a poté jednu čtvrtfinálovou skupinu. Stejná porce zápasů se uskuteční v hale Jyske Bank Boxen v Herningu, kde pak šampionát vyvrcholí. 

České házenkářky tam ve skupině B čeká Rusko, Švédsko a Španělsko. Nové mistryně Evropy budou korunovány 20. prosince.

,