Házenkář Daniel Kubeš říká: "To, co může vypadat jako drobnosti, rozhoduje o úspěchu."

Házenkář Daniel Kubeš říká: "To, co může vypadat jako drobnosti, rozhoduje o úspěchu." | foto: MF DNES

Házenkář Kubeš se zastal Jíchy: Musel se ozvat. Kritika nás posune dál

  • 7
Co by mohlo změnit, aby se v házené neopakovaly spory mezi reprezentanty a vedením? Mimo jiné člověk, který by byl přímou spojkou mezi oběma, říká házenkář Daniel Kubeš, jedna z tváří národního týmu. Vyjádřil se tak ke kritice Filipa Jíchy, na niž obsáhle odpověděl šéf svazu Jaroslav Chvalný.

O co šlo? Jícha po postupu na mistrovství Evropy do médií mimo jiné kritizoval, že národní tým nedostal peníze na jídlo při kvalifikaci v Izraeli. Chvalný na to reagoval: "V tomto případě jde o drobnosti. Vadí mi, že se věci neřešily interně, Filip v tomto případě porušil pravidla." (celé prohlášení zde)

Kubeš, hráč bundesligového Melsungenu a loňský šampion Ligy mistrů s Kielem, se ozval, aby kapitána reprezentace podpořil. "Rozumím, že se předsedovi nelíbí, že se věci řeší v novinách. Ale cítili jsme, že interní debata už nic neposune. S tím, jak Filip vystoupil, souhlasím."

Podle 35letého Kubeše, jedné z výrazných postav národního týmu poslední dekády, by hodně pomohla těsnější a přímá komunikace mezi reprezentanty a vedením svazu.

"Pokud by tu taková spojka byla, vyřešilo by to řadu problémů. Když u nároďáku byli lidé jako Lukáš Tuček nebo Libor Adámek, fungovalo to. Mluvili našim jazykem a když se něco vyskytlo, okamžitě jsme měli člověka, s nímž se na místě věci řešily a vyřešily," říká Kubeš. "Teď se mi bohužel zdá, že jedním jazykem nemluvíme."

Šéf házenkářů Chvalný v obsáhlém prohlášení i rozhovoru pro iDNES.cz (zde) uvedl, že mu u Jíchy vadila hlavně podle něj nesprávná fakta. A to, že řešením věci navenek poškodil dobré jméno svazu.

"Jenže my musíme s kritikou vycházet. Jenom díky ní se můžeme zlepšit a posunout," argumentuje Kubeš. "Pokud hráč vyjádří kritiku, není to přece osobní útok. Časy, kdy hráči nesměli nic veřejně říkat, jsou dávno pryč. My musíme s kritikou žít po zápasech každý týden. I když si umím představit, že lidem, kteří nejsou na kritiku a obzvlášť tu v médiích zvyklí, to způsobí šok."

Kubeš se snaží odpovídat i na další Chvalného výtky - třeba tu, že podle něj byly Jíchou zmíněné věci drobnostmi. "Dovedu si představit, že to pro svazové funkcionáře může vypadat malicherně. Jenže právě maličkosti dnes ve vrcholové házené rozhodují, jestli budeme úspěšní, nebo ne," vysvětluje Kubeš. "Těchto malých problémů bylo víc a situace dospěla tak daleko, že jsme neviděli jiné východisko. Za Filipem stojím stejně jako většina hráčů, kteří jsou v národním týmu delší dobu."

Z Kubeše částečně mluví i jiný pohled než "jen" ten hráčský - už loni málem ukončil kariéru, když mu v nejlepším klubu planety z Kielu nabízeli roli asistenta kouče. Ač z toho nakonec sešlo, Kubeš dál studuje v Německu trenérskou A-licenci a svou budoucnost vidí na lavičce.

"Proto mi vadí, že před zápasem v Izraeli musíme řešit ne pouze házenou, ale naše zabezpečení. To je prostě špatně. Ano, svaz to může vidět jako drobnosti. Ale mladí kluci, co přijdou do národního týmu, by měli jasně cítit, že se stávají součástí elitní skupiny."

A otázka poškozování dobrého jména svazu? "Pojďme řešit interně, co to dobré jméno svazu je," vybízí Kubeš. "Ale těžko to můžu cítit jako pan Chvalný. Jeho slova mi přijdou nesprávná. Obviňovat Filipa Jíchu z poškozování dobrého jména svazu po tom, co v posledních letech rozhodně jeho dobré jméno zlepšoval a nikoli zhoršoval, se mi nelíbí."

Jaroslav Chvalný, jenž příští víkend po 12 letech v čele házené končí, ohledně Jíchovy kritiky uvedl, že sice byl předsedou on, ale zároveň odmítá nechat svalovat vinu na své spolupracovníky.

"To nemohu dopustit," řekl Chvalný. "Že je předseda férovej člověk a udělal toho pro házenou hrozně moc, víme. Ale pokud já budu trenér a vyberu si hráče, kteří nejsou schopní plnit mé úkoly, budu za ně zodpovědný. On je ve stejné pozici," namítá Kubeš.