Čeští házenkáři se radují z postupu na mistrovství Evropy.

Čeští házenkáři se radují z postupu na mistrovství Evropy. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Čeští házenkáři trénují v Plzni bez opor Jíchy a Horáka

  • 0
Bez úderných spojek Jíchy, Horáka i leváka Stržínka se v úterý sešla v Plzni česká házenkářská reprezentace, v hale Slavie VŠ trenéři Haber a Hudeček odstartovali přípravu na svou poslední akci na lavičce národního týmu.

Loučit se mohou velkolepě, pokud v baráži se Srbskem dovedou tým k postupu na mistrovství světa, které příští rok hostí exotický Katar. První utkání se hraje 7. června na Balkáně v Niši, odvetu 14. června uvidí zaplněná hala v Brně.

"Atmosféra je tam vždycky úžasná a mrzí mě, že nebudu přímo na hřišti. Věřím, že s podporou fanoušků máme šanci Srbům konkurovat a slavit postup," uvedl pro web házenkářského svazu Tomáš Sklenák.

Zraněná střední spojka do baráže nezasáhne a otazník visel i nad dalšími oporami. Trenérům zatrnulo, když si na začátku května zranil v bundesligovém utkání s Lemgem kotník Filip Jícha, největší české eso. Ale rodák ze Starého Plzence se brzy vrátil a s Kielem minulý víkend slavil už téměř ztracený německý titul.

"V Plzni s námi Filip není, protože ještě o víkendu odehraje poslední zápasy klubové sezony na Final Four Ligy mistrů v Kolíně nad Rýnem," vysvětlil Jíchovu absenci v Plzni kouč Vladimír Haber.

Schází mu i další střelec Pavel Horák. Ale u něj to je příběh se šťastným koncem. Když si Horák, hráč berlínských "Lišek", ve finále německého poháru poranil koleno, zdálo se vše ztraceno. Ale rodák z Hané se nakonec obešel bez operace a vrátil se i na palubovku. Proti Srbsku chce hrát. "Pavla zatím necháváme v péči německých lékařů, nechceme nic riskovat. Budeme ho potřebovat v co nejlepším zdravotním stavu," mínil Haber.

Třetí absencí v Plzni je další spojka Martin Stržínek, kterého v nadstavbě extraligy limitovala záda a krční páteř. "Proto jsme ani jeho nyní nechtěli přetížit. Ale všichni tři by se k nám měli připojit v další fázi přípravy příští týden," přiblížil český kouč.