Česko - Portugalsko: Jícha zakončuje

Česko - Portugalsko: Jícha zakončuje - Český házenkář Filip Jícha zakončuje v utkání s Portugalskem. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Čeští házenkáři budou při losování ME v posledním koši

  • 1
Už ve středu večer budou znát čeští házenkáři jména tří soupeřů v základní skupině lednového mistrovství Evropy v Rakousku. Při vídeňském losu bude lísteček se jménem českého týmu v posledním ze čtyř losovacích košů.

Kvalifikace se hrála od října do června, poprvé novým systémem. Na ME se kvalifikovalo 14 celků, dva postoupily přímo: Rakousko jako pořadatel šampionátu a Dánsko jako úřadující mistr Evropy.

Týmy byly nasazeny do košů podle výsledků ve svých kvalifikačních skupinách. Mužstva, která se umístila na prvních pozicích, a úřadující mistr Evropy Dánsko jsou v prvním a druhém koši. Druhé postupující týmy a organizátor ME jsou v koších číslo 3 a 4.

Šampionát se bude hrát v pěti rakouských městech Štýrském Hradci, Linci, Innsbrucku, Vídni a Vídeňském Novém Městě. Rakousko přitom mělo právo umístit do každé skupiny po jednom celku a společně s EHF rozhodne o rozmístění skupin do jednotlivých měst.

Na základě toho je již dnes jasné, že skupina A se bude hrát ve Štýrském Hradci a nasazeno bude Chorvatsko. Skupinu B uvidí Linec s nasazeným domácím týmem, skupina C bude v Innsbrucku s nasazeným Německem. Ve skupině D je nasazeno Maďarsko a hostit ji bude Vídeňské Nové Město.

"Z první skupiny bych si nepřál tým Francie, který jsme měli v kvalifikační skupině, z ostatních týmů je to již jedno. Nejschůdnější cestu bych viděl přes Německo, ale porazit se dá každý. Ze druhé skupiny bych si přál spíše Švédsko či Rusko. Španělsko sice na posledním MS nedopadlo nejlépe, ale myslím, že na evropském šampionátu bude silné," řekl kouč české reprezentace Martin Lipták.

Ten působí v Rakousku, a tak by si ze třetí skupiny přál narazit právě na domácí tým. "To je nejpřijatelnější soupeř a navíc všechny jeho hráče znám," dodal Lipták.

Nasazení do losovacích košů:

Koš 1: Dánsko, Chorvatsko, Francie, Německo.
Koš 2: Švédsko, Španělsko, Island, Rusko.
Koš 3: Rakousko, Norsko, Polsko, Maďarsko.
Koš 4: Slovinsko, Česko, Ukrajina, Srbsko.

,