ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Reuters

Novým prezidentem svazu házené se v sobotu stane Chvalný, nebo Kabele

  • 1
Na sobotní mimořádné konferenci v Praze bude zvoleno nové vedení Českého svazu házené. Jeho novým prezidentem se stane buď Jaroslav Chvalný, který už v minulosti tuto funkci 12 let zastával, nebo jeho soupeř Michal Kabele.

Pětapadesátiletý Chvalný vedl českou házenou v letech 2001 až 2013. Po něm se stal prezidentem Aleš Pospíšil a po necelých třech letech ho vystřídal Radek Bendl, jenž k 31. lednu spolu s reprezentačním manažerem Karlem Nocarem rezignoval.

Důvodem byly útoky některých zástupců klubů, kteří funkcionáře už delší dobu obviňovali z neprůhledného financování či z nedostatečné komunikace. Bendl i Nocar jakékoli nesrovnalosti odmítají, ale už nechtěli dále působit v prostředí, které jim nedůvěřuje.

Oba kandidáti chtějí vztahy mezi svazem a kluby zlepšit. „Házenkářské hnutí už dlouho trápí špatná komunikace, což je jedna z priorit, kterou musíme bezesporu zlepšit. Pokud budeme zvoleni, budeme se snažit s kolegy z týmu vždy najít řešení, abychom byli schopni s kluby jejich problémy řešit osobně,“ prohlásil Chvalný.

Na rozdíl od Kabeleho předem představil tým, s nímž jde do voleb. „Nejsem přesvědčen o tom, že kandidatura bez funkčního týmu je model, který bez problémů dokáže vést českou házenou. Možná to bude znít trochu namyšleně a chvástavě, ale již jsem si tím prošel, takže vím, o čem mluvím,“ uvedl vystudovaný ekonom. „Každý člověk se postupem času vyvíjí. Jsem vyzrálejší a s odstupem času si dokážu přiznat, že bych dnes některé věci řešil jinak,“ doplnil bývalý svazový šéf.

Kabele, který působil ve florbale, naopak kandiduje sám. „Jsem připraven svoji vizi naplnit s týmem, který vzejde z výsledků volební konference. Tedy s těmi jednotlivci, kteří budou mít v rámci hnutí nejsilnější mandát. To se týká i těch, kteří jsou dnes prezentováni jako členové týmu pana Chvalného,“ řekl Kabele.

„Z mého pohledu není házená ve stavu klinické smrti. Celá řada věcí se v poslední době naopak docela povedla. Z hlediska sportovního dokonce můžeme říci, že je házená naším nejúspěšnějším míčovým sportem současnosti,“ připomněl Kabele šesté místo mužské reprezentace z lednového Eura a osmou příčku žen z prosincového MS. „Vrcholná házená funguje, ale vztahy mezi svazem a kluby rozhodně ne,“ dodal dvaapadesátiletý Kabele.

,