Brankářka Barbora Raníková (čelem) zazářila na loňském Euru v Srbsku. Bude se jí stejně dařit i na MS?

Brankářka Barbora Raníková (čelem) zazářila na loňském Euru v Srbsku. Bude se jí stejně dařit i na MS? | foto: Profimedia.cz

Házenkářky startují šampionát. Štěstí jim přejí i Hradilek s Panenkou

  • 6
Podporu mají nečekanou: jako překvapení dostaly české házenkářky v den svého úvodního zápasu na mistrovství světa videovzkaz od známých osobností, mezi nimiž jsou třeba olympijský medailista Vavřinec Hradilek, fotbalová legenda Antonín Panenka a další. Češky šampionát odstartují v sobotu duelem s Maďarkami.

V den, kdy Češky čeká náročná premiéra na turnaji, jim má ke kuráži pomoci i motivační video. Nejlepší tuzemský házenkář Filip Jícha, stříbrný olympionik z Londýna Vavřinec Hradílek, slavný fotbalista Antonín Panenka, současný reprezentant Theo Gebre Selassie, vlajkonoš české výpravy na loňský hrách Petr Koukal, beachvolejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou...

Nejen tihle v originálním vzkazu přejí házenkářkám co nejlepší výsledek. "Na mistrovství světa jim ukažte, jak se hraje házená," říká Jícha a Kolocová se Slukovou neboli "Kiki a Maki" k tomu s úsměvem dodávají: "Přejeme vám hodně štěstí a všechny tam sesekejte."

zdroj: www.youtube.com

Češky se na světovém šampionátu představí poprvé od roku 2003 a po dlouhém období bez účasti si stanovily jasný cíl: postoupit ze základní skupiny. Což ale není nic samozřejmého, neboť v ní mají celkem tři soupeřky z Evropy - v žádné jiné skupině se tolik zástupkyň házenkářsky nejsilnějšího kontinentu nesešlo.

"Rozhodující v boji o postup bude asi náš souboj s Tuniskem," říká spojka Klára Černá; posledním soupeřem je jasný outsider z Austrálie. "Ale o dva body budeme bojovat i proti favorizovanějším celkům," slibuje Černá.

Češky na MS

7. 12. Maďarsko (14.45)
9. 12.  Německo (17.00)
10.12.  Tunisko (14.45)
12.12.  Austrálie (14.45)
13.12.  Rumunsko (19.15)

České zápasy vysílá živě Sport 1 a Sport2.

Mezi ty rozhodně patří Maďarky, úvodní protivník v srbském Novém Sadu. Ačkoli se ze světové medaile radovaly naposledy v roce 2005 (bronz), celkem jich mají z historie devět - a jejich nejčerstvější medaile z Eura je z loňského roku, kdy tým slavil právě v Srbsku. Maďarky jsou také mistryněmi kontinentu z roku 2000, loni na olympiádě v Londýně skončily čtvrté.

Svědčí o tom slova Zsuzsanny Tomoriové o programu maďarského týmu, který na začátek čekají Česko, Tunisko a Austrálie. "Soupeřky nám nedají nic zadarmo, ale přesto od těchto duelů čekám hlavně to, že si vyzkoušíme věci pro následující opravdu klíčová utkání," řekla pro web Nemzeti Sport. Její spoluhráčka Klara Szekeresova je aspoň o něco opatrnější: "S Českem nečekám nic lehkého."

Přesto platí, že jakýkoli bodový zisk by pro výběr kouče Jana Bašného byl jen příjemným překvapením. Třeba k němu pomůže i vzkaz od osobností.