V české nominaci nechybí pivot Leoš Petrovský.

V české nominaci nechybí pivot Leoš Petrovský. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

České házenkáře čeká turnaj v Maďarsku, šanci dostanou nováčci

  • 1
Tradiční klání házenkářů ve vánočním čase hlásí změnu, v soubojích zemí visegrádské čtyřky tentokrát odhlášené Polsko nahradí Bahrajn. Právě proti asijskému soupeři vstoupí Češi do turnaje v maďarském Érdu, potom se utkají buď s domácím výběrem, nebo se Slovenskem.

Zatímco Maďarsko a Bahrajn se chystají na lednové mistrovství světa, český a slovenský tým budou na šampionátu ve Francii chybět. Reprezentační trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem proto turnaj v Maďarsku využijí k vyzkoušení nových hráčů. Premiérově povolali brankáře Artura Adamíka, Michala Tonara mladšího, Štěpána Zemana či Daniela Kývalu.

„Chtěli jsme dát příležitost těm, které už delší čas sledujeme a svými podzimními výkony si o nominaci řekli. Limitoval nás zdravotní stav některých hráčů, ale také příprava juniorky na vlastní lednovou kvalifikaci. S jejím koučem Michalem Tonarem jsme se dohodli na dvou jménech, která budeme mít k dispozici,“ řekl Filip.

Česká nominace na turnaj v Maďarsku

Brankáři: Artur Adamík (Lovosice), Martin Galia (Zabrze/Pol.).

Křídla: Jiří Motl (Lovosice), Marek Vančo (Dessau-Rosslau/Něm.), David Poloz (Plzeň), Jan Sobol (Pulawy/Pol.).

Spojky: Roman Bečvář (Lipsko/Něm.), Daniel Kývala (Dukla Praha), Petr Linhart (Toulouse/Fr.), Jan Stehlík (St. Raphaël/Fr.), Milan Škvařil, Michal Tonar (oba Plzeň).

Pivoti: Leoš Petrovský (Pulawy/Pol.), Petr Šlachta, Štěpán Zeman (oba Zubří), Jan Užek (Karviná).

Některé opory naopak dostaly volno a představí se až na lednovém přípravném turnaji v Rakousku, kde se Češi utkají s domácím celkem a Švýcarskem. Kapitán Filip Jícha se zotavuje po operaci kolena a chybět bude na obou akcích, další z opor Ondřej Zdráhala bude hrát až v Rakousku.

„Pro turnaj v Maďarsku jsme se rozhodli dát odpočinek Jurkovi a Hrstkovi. Mají náročný program a dlouhodobě paří mezi základní články týmu. Prostor dostane Jirka Motl, který měl výborný podzim a má stále chuť reprezentovat. Chceme vidět v akci Davida Poloze a otestovat i Marka Vanča,“ doplnil Filip.

Češi, kteří se chystají na jarní vyvrcholení dobře rozehrané kvalifikace mistrovství Evropy, vstoupí do turnaje v Maďarsku ve čtvrtek v 16:00 proti Bahrajnu. Soupeř obsadil druhé místo na lednovém mistrovství Asie za vítězným Katarem a startoval i na olympiádě v Riu de Janeiro, kde prohrál všechny tři duely ve skupině.

,