Číslo odpaliště dokazuje, že fotografie není zrcadlově obrácená, takže zkušené oko pozná v Richardu Greenovi levorukého hráče.

Číslo odpaliště dokazuje, že fotografie není zrcadlově obrácená, takže zkušené oko pozná v Richardu Greenovi levorukého hráče. | foto: AP

Zase jednou zvítězil vzácný golfový tvor s holemi na opačnou stranu

  • 0
Když zkušený Australan Richard Green zahrál v neděli v portugalské Vilamouře svůj poslední vítězný putt, byl to zápis do historie. Poprvé se na European Tour stalo, že v jedné sezoně vyhráli turnaje dva různí levorucí hráči.

Vžilo se pro ně anglické slovo "lefties". Nejznámějším je v současnosti Američan Phil Mickelson, pochopitelně přezdívaný mimo jiné i Lefty.

Jak vzácní jsou vlastně golfoví leváci? Odpověď je jednoduchá: velmi vzácní. Zhruba 10 až 15 procent obyvatel planety jsou leváci. Golfistů hrajících na opačnou stranu ale vždy bylo mnohem méně.

Má to své opodstatnění. Hole na levou stranu se mimo jiné těžko sháněly.

Obecné golfové pravidlo zní, že kdo nezvolí držení hole odpovídající jeho dominantní ruce, je ve svém golfovém růstu značně limitován. Výjimkami jsou třeba současní špičkoví evropští hráči Edoardo Molinari a Henrik Stenson. Oba jsou od přírody leváci, ale golf hrají na pravou stranu. Totéž platí o bývalém vítězi Masters Trevoru Immelmanovi.

Phil Mickelson, čtvrté kolo BMW Championship 2010.

Phil Mickelson, čtvrté kolo BMW Championship 2010.

Naopak Mickelson, ale i Bob Charles, jenž jako první levák vyhrál v roce 1963 turnaj kategorie major, si jako ortodoxní praváci zvolili, že budou hrát golf na levou stranu.

"Byly mi teprve dva roky a táta mi zkrátil pravoruké fairwayové dřevo, abych s ním mohl švihat," vzpomíná vítěz 46 profesionálních turnajů Mickelson. "Připravil mi míček, postavil se přede mě a říká: Dobrá, Philipe, teď můžeš míček napálit. A já nadšeně popadl hůl z opačné strany, oběhl míč a napálil ho."

Přesvědčování nepomohlo. "Asi jsem chtěl být zrcadlovým obrazem svého táty," dodal Mickelson, jemuž přišlo opačné držení přirozenější. Jakožto držitel titulu z Masters je také oficiálním vítězem v rámci European Tour 2010, kam se prestižní turnaj v americké Augustě započítává. Green se tedy na evropském okruhu stal druhým letošním levorukým šampionem.

Drží Richard Green trofej pro vítěze Portugal Masters jako pravák, nebo jako levák?

Drží Richard Green trofej pro vítěze Portugal Masters jako pravák, nebo jako levák?

Také on je pravák. Když v roce 1997 porazil v play-off Gregga Normana a Iana Woosnama a vyhrál Dubai Desert Classic, stal se prvním levorukým vítězem na European Tour po 22 letech. I to dokazuje, jakou vzácností je být "lefty" dokonce i v době, kdy koupit hole na levou stranu není už téměř žádný problém.

Když se jich v roce 2008 sešlo na Masters šest (Mickelson, Green, Nick O´Hern, Mike Weir, Steve Flesch a Bubba Watson), byl to také rekord. Jediný Watson se podepisoval fanouškům levou rukou.

, pro iDNES.cz