Jason Day, 2. kolo Barclays

Jason Day, 2. kolo Barclays | foto: AP

Vlažná gesta, žádné úsměvy - úspěšného golfistu Daye souží záhadná nemoc

  • 0
Lékaři si s ním nevědí rady. Je neustále unavený, vyšťavený. Ale hraje. A teď, když přišel jeden z vrcholů sezony, se Jason Day hřeje na výsluní slávy. Není na něm vidět, že by se z toho nějak radoval.

Lídr The Barclays, prvního turnaje play-off PGA Tour, se po druhém kole jen vlažně usmál a publiku zamával úsporným gestem. "Většina z těch, kdo mi letos byli nablízku, moc dobře ví, jak slabý a vyčerpaný na hřišti jsem. Nemohu s tím vůbec nic dělat," uvedl beze známky dobré nálady na tiskové konferenci.

"Jsem opravdu u vytržení z toho, že vedu. V týdnu jsem vůbec nemohl trénovat," dodal dvaadvacetiletý Australan.

Už prý navštívil osm lékařů. Ani jeden nedokázal stanovit diagnózu, není tedy ani účinné léčby. Podezření bylo na mononukleózu a lymeskou boreliózu, testy ale ani jednu z chorob nepotvrdily.

Další vyšetření mu agent vyjednal na pondělí, ale Day chce počkat na konec play-off. "Už se teď začínám cítit mnohem líp," vysvětlil.

V květnu vyhrál Byron Nelson Championship, pak se na americké scéně objevil už jen v sedmi turnajích. Nedávno uspěl děleným desátým místem na PGA Championship, což byl po British Open teprve jeho druhý major turnaj.

Jason Day, druhé kolo The Barclays 2010.

Všechny jeho starty potřebují lékařský dohled i dobrozdání, protože Day dlouhodobě bere silná antibiotika. Je si proto vědom, že prodlužovat sezonu donekonečna by se mu nemuselo vyplatit.

Daye proto zřejmě neuvidí domácí publikum na Australian Masters a dalších akcích asijsko-australské sezony. Místo lukrativního podniku v Šanghaji dá golfista přednost důkladné prověrce svého zdravotního stavu. "Potřebuju odpočinek a pokusím se dát dohromady. Takhle hrát dál prostě nemohu," dodal smutný vedoucí muž The Barclays v Paramusu.